Allmänning

Var ar bast att mata feber?

Var är bäst att mäta feber?

Temperaturmätning i ändtarmen (rektalt) Mätmetoden är därför väl känd och metoden visar samma mätvärde vid upprepad mätning. Metoden kan orsaka obehag för patienten. Temperaturen i rektum ändras långsammare än temperaturen i örat och lungartären samt visar generellt en högre temperatur än mätning på andra mätställen.

Var är det säkrast och mest pålitligt att mäta temperaturen och varför?

Två sätt som är pålitliga är att mäta tempen i örat eller stjärten. Det finns andra mätmetoder som inte ger pålitliga resultat. De rekommenderas därför inte. Barn upp till ett år har ofta trånga hörselgångar, och det kan då vara enklare att ta tempen i stjärten.

Hur mäta feber?

Termometer för att fastställa feber

  1. Axillär temperatur – mäta i armhålan. För att mäta kroppstemperaturen hos spädbarn använder ibland sjukvården axillär mätning, det vill säga att mäta i armhålen.
  2. Febermätning i örat.
  3. Kontaktfri IR-mätning – mäta temperaturen i pannan.

Vad är feber om man har låg kroppstemperatur?

I synnerhet för äldre är den ofta betydligt lägre än 37 grader. Arkivbild: Mostphotos. Kroppstemperaturen är individuell och den normala temperaturen kan vara så låg som 35-36 grader särskilt hos äldre. Det innebär att man kan ha feber långt innan termometern visar 38°C.

Vilken temp är mest pålitlig?

Två andra febertermometrar som får goda omdömen är örontermometern Omron Gentle Temp 521 och panntermometern Omron Gentle Temp 720. Oavsett vilken av modellerna man väljer, mätmetoden skiljer ju sig åt väsentligt, så får man en snabb mätning och en febertermometer som är enkel att förstå sig på.

Varför blir jag plötsligt varm?

Vid klimakteriebesvär kan ett eller flera av dessa symtom bli besvärliga och påverka dig och din vardag: Värmevallningar, det innebär att du plötsligt blir mycket varm. Du kan också frysa, det heter då kylvallning. Plötsliga svettningar, ofta i samband med en värmevallning.

Hur mycket ska man lägga på termometern?

Av hävd brukar man i Sverige lägga till 0,3 °C på temperaturmätningar i munnen.

Share this post