Blogga

For vem passar de olika foretagsformerna?

För vem passar de olika företagsformerna?

Ett aktiebolag passar för all slags affärsverksamhet. Du kan grunda ett aktiebolag antingen själv eller tillsammans med andra delägare. Delägarens rösträtt, avkastning och ansvar i bolaget beror på hur många aktier i bolaget hen äger.

Finns företagsnamnet redan?

Du kan beställa en förhandsgranskning av Bolagsverket av ett eller flera företagsnamn för att kontrollera om det företagsnamn du har tänkt dig är ledigt eller om det redan finns registreringar som kan komma att bedömas som hinder mot ditt förslag. Det kostar 1 400 kronor (momsfritt) per namnförslag.

Kan flera företag ha samma namn?

Inget annat aktiebolag i Sverige får ha exakt samma företagsnamn om de har samma verksamhet. Läs mer om företagsnamn och verksamhet för aktiebolag .

Vilken bolagsform ska man välja?

Vilken företagsform som passar bäst till ditt företag beror på om du ska starta ensam eller med flera, vilka förutsättningar som finns och vilket typ av verksamhet du ska driva. Olika företagsformer fungerar på olika sätt. Bland annat betraktas du som anställd i vissa företag, medan du inte gör det i andra företag.

Vilka är de olika företagsformerna?

Föreningar

  • Aktiebolag.
  • Enkelt bolag.
  • Enskild näringsverksamhet.
  • Fåmansföretag.
  • Handelsbolag.

Vilka företagsformer finns i Finland?

I Finland drivs företagsverksamhet främst i följande företagsformer: enskild näringsidkare dvs. enskild firma, aktiebolag, andelslag, öppet bolag och kommanditbolag. De vanligaste företagsformerna är enskild firma och aktiebolag.

Vilka juridiska företagsformer finns det?

Företagsformer så som aktiebolag, handelsbolag och ekonomiska föreningar är juridiska personer. Däremot är enskild firma eller enskild näringsidkare inte en juridisk person, då ägaren och firman är samma person.

Share this post