Innehållsförteckning
Vilka arbetsskador är vanliga inom vård och omsorg?
Arbetsskador är vanliga Antalet arbetsskador i denna bransch är många. Tunga lyft och felaktiga arbetsställningar i trånga arbetsutrymmen är en vanlig orsak till skador bland vårdbiträden, undersköterskor och personliga assistenter. Även unga arbetstagare drabbas i hög utsträckning.
Vad kan påverka vården så den inte blir jämställd?
Det finns flera faktorer som kan hindra vården från att vara tillgänglig för alla på lika villkor. Det kan handla om geografiska, fysiska och språkliga hinder, men även om bristande tillit eller upplevd diskriminering.
Varför lyssnar inte läkare?
Lyssna uppmärksamt på vad läkaren säger. Det kan vara så att du genom att inte tro att de är experter på vad de gör inte lyssnar på allt de säger. Om du inte förstår allt ska du ändå prata med dem på ett civiliserat sätt. Du behöver inte kränka dem. Det gäller även om läkaren inte riktigt vill lyssna på dig.
Vilka ergonomiska utmaningar finns i arbetet inom hemvården?
Stress är en förvärrande faktor Forskning har visat att fysisk belastning i kombination med stress ökar risken för belastningsbesvär. Om det inte finns tillräckligt med tid för att utföra arbetsuppgifterna, ökar risken för att man utför arbetsuppgifterna på ett ergonomiskt felaktigt sätt.
Är vården jämställd?
2.2 Vad är jämställd vård? Det saknas en entydig definition av begreppet jämställd vård inom hälso- och sjukvården. Det kan betyda att såväl kvinnor som män, oavsett ålder, socioekonomisk bakgrund och etniskt ursprung har tillgång till vård av god kvalitet på lika villkor.
Vad finns det för tecken på jämställdhet i vården?
Kvinnor ges blodfettssänkande behandling i lägre grad än män. Störst är könsskillnaden för patienter över 80 år, där 64,2 procent av männen och 53 procent av kvinnorna behandlas. Vid behandling med blodförtunnande medel är det däremot kvinnor som i något högre utsträckning (1,3–2,2 procent) än män får läkemedel.