Trendig

Hur mycket kan man hanga pa en gipsvagg?

Hur mycket kan man hänga på en gipsvägg?

Trots att gipsskivor för tak och väggar inomhus som regel inte är tjockare än 13 mm kan du, med rätt fästdon, belasta ytorna med åtskilliga kilon per fästpunkt. I en enkel X-krok kan du till exempel hänga ett upp till 5 kilo tungt föremål.

Hur vet man om det är enkel eller dubbel gips?

Se upp med väggar i enkelgips! Sätter du dit mollyplugg för dubbelgips kommer pluggen glappa – använd i stället plugg för enkelgips. Borra ett hål så märker du om det är enkelgips eller dubbelgips. Är det svårt att avgöra tjockleken så stick in ett böjt gem och mät djupet.

Hur vet man vilket material det är i väggen?

Du kan ta reda på det genom att knacka i väggen. Om väggen känns hård och tätt är den säkerligen gjord av puts, betong eller tegel. Känns väggen istället lätt och ihålig kan den vara gjord av gips eller spånskiva.

Hur mycket vikt klarar en Tavelkrok?

Vi har testat apponwall på SP (Sveriges Tekniska forskningsinstitut). Där höll tavelkroken för 15 kg innan den lossnade. Med belastning längst ut på monteringsstiftet lossnade den vid 5-10 kg. Vi vill ju inte att krokarna ska lossna hemma hos våra kunder och vi säger därför att maxvikten är ca 3-5 kg.

Hur mycket tål Gipsexpander?

Det finns olika sorters expanderplugg och hur mycket vikt pluggen tål beror på själva väggen. Enkelgips med vanlig mollyplugg klarar upp till 40 kilo.

Hur vet man vilken plugg man ska ha?

Borrhålet ska ha samma diameter som pluggen, men skruven ska vara en aning smalare. Skruven ska däremot vara längre än pluggen för att pluggen ska kunna dras ihop och utvidgas. Pluggförpackningen anger alltid vilken skruvlängd och -diameter som passar beroende på väggmaterial.

Måste man ha plugg?

Om man vill montera något i en vägg av tegel, betong, gipsskiva eller något annat hårt material (utom trä) måste man använda pluggar. De ger stadigt fäste i massiva material respektive förankring i håliga material och skivor.

Kan man skruva direkt i gips?

Lättare saker upp till 5-6 kg kan du hänga på en skruv, som du fäster direkt i gipsskivan med en lämplig plugg. Observera att skruv med plugg inte bör sitta tätare än 50 mm från varandra. För mindre tavlor och speglar kan det räcka med en tavelkrok eller ett snett islaget stift.

Share this post