Blogga

Vad ar Jasskap?

Vad är Jässkåp?

Ibland när man bakar bröd eller bullar så kan man behöva ha en mer gynnsam miljö för att jäsa degen. På konditorer så har de speciella jässkåp som gör att brödet jäser fortare och blir mer saftigt. De är lite varmare än rumstemperatur och har en luftfuktighet på mellan 70 och 80%.

När har det jäst färdigt?

När jäsningen är färdig brukar mätvärdet ha gått ner till ungefär en fjärdedel. Dessa värden kan även användas för att beräkna alkoholhalten. För att få ett blankare öl kan du ställa ölet kallt (0-3 °C) under 24-48 timmar före upptappning.

När vet man att ölet jäst klart?

Efter 4-6 dagar, när det slutat bubbla i jäsröret, mät SG med en hydrometer. Om SG är högre än det uppgivna slutvärdet låter du ölet jäsa ett par dager till innan du mäter igen. När SG är samma vid nästa mätning är ölet färdig utjäst, även om SG är högre en rekommenderat.

Kan bröd bli överjäst?

Ett överjäst bröd är i regel väldigt smakrikt och inkråmet är ofta håligt och fint. Däremot är väl inte brödet det vackraste, eftersom det flutit ut i ugnen och är platt. Ett jästbröd kan man i regel jäsa, trycka ner i bunken och jäsa igen. Därför behöver aldrig ett jästbröd bli överjäst.

Vad är Protafloc?

Protafloc är ett klarningsmedel som är baserat på karragen (den aktiva beståndsdelen i Irish Moss). Protafloc används på samma sätt som Irish Moss, men är både effektivare och mycket mer koncentrerat, och kan alltså doseras betydligt lägre. Mängden varierar med vörtstyrkan.

När börjar det bubbla i Jäsröret?

Inom första dygnen kommer det sätta igång och bubbla i jäsröret. Det kan vara tätt mellan bubblorna och det kan ta lång tid mellan bubblorna. Det viktiga är ATT det bubblar, det betyder att jäsprocessen är igång.

Hur ser en överjäst deg ut?

När du har en överjäst deg kan du ofta se att ytan på degen börjar ge vika. Trådarna i degen drar ifrån varandra och faller isär. Degen är dallrig när du skakar lätt på den. Vore det då en deg på jäst, kan man i regel knåda ihop den och låta den jäsa upp igen.

Share this post