Allmänning

Hur hog blir fastighetsskatten?

Hur hög blir fastighetsskatten?

Det som många idag kallar fastighetsskatt är egentligen en avgift som infördes när fastighetsskatten avskaffades 2008. Fastighetsavgiften betalas till kommunen och ligger 2022 på 8 874 kronor, men max 0,75 procent av taxeringsvärdet.

Vad är skattesatsen på bostadsfastigheter?

Fastigheter som inte räknas som bostadsfastigheter beskattas även efter reformen med en statlig fastighetsskatt. Skattesatsen beräknas då på fastighetens taxeringsvärde, alltså i princip 75 procent av marknadsvärdet. Skattesatsen varierar dock beroende på vad det är för slags fastighet. Till exempel uppgår skattesatsen på industrifastigheter

När ska du betala fastighetsavgiften för 2019?

Inkomståret 2019 (deklarationen 2020) För småhus och ägarlägenheter med värdeår 2009–2011 ska du betala halv fastighetsavgift: Fastighetsavgiften är 0,375 procent av fastighetens taxeringsvärde för 2019, men aldrig mer än 4 024 kronor (takbeloppet) per bostadsbyggnad.

Vad är statlig fastighetsskatt på bostäder?

Fastighetsskatten på bostäder avskaffades den 1 januari 2008 och ersattes då av en kommunal fastighetsavgift. Vid deklarationen 2020 är avgiften för småhus maximalt 8 049 kronor. Den statliga fastighetsskatten på bostäder avskaffades 2008 och ersattes då av en kommunal fastighetsavgift.

Hur ofta uppgår skattesatsen på en fastighet?

Skattesatsen varierar dock beroende på vad det är för slags fastighet. Till exempel uppgår skattesatsen på industrifastigheter till 0,5 procent. För obebyggd tomtmark och småhus under nyuppförande (inklusive tomtmarken) uppgår skattesatsen till 1,0 procent. Läs mer om fastighetsskatt och fastighetsavgift på Skatteverkets hemsida.

Hur hög var fastighetsskatten tidigare?

1991 års skattereform I Sverige motsvarade fastighetsskatten 1,6 procent av BNP, medan medelvärdet av fastighetsskatt i de 15 gamla EU-länderna motsvarade 2,1 procent av BNP. Skattepliktiga fastigheter är sådana som vid fastighetstaxeringen betecknats som småhusenhet, hyreshusenhet, industrienhet eller lantbruksenhet.

Share this post