Innehållsförteckning
Vad är kronisk hjärtsjukdom?
Kranskärlssjukdom delas in i kronisk och akut. Kronisk kranskärlssjukdom kan ge kärlkramp (bröstsmärta, angina pectoris) eller andnöd i samband med ansträngning på grund av tillfällig syrebrist i hjärtat. Kronisk kranskärlssjukdom kan även ge symtom som vid hjärtsvikt eller hjärtarytmi, eller vara helt asymtomatisk.
Vad räknas som hjärt och kärlsjukdomar?
Hjärt- och kärlsjukdomar, eller kardiovaskulära sjukdomar, är en samlingsbeteckning för sjukdomar som involverar cirkulationsorganen, hjärtat och blodkärlen: artärerna som för ut syrerikt blod i kroppen, venerna som leder tillbaka blodet till hjärtat och kapillärerna, de minsta kärlen längst ut som binder samman …
Vilka sjukdomar är hjärt och kärlsjukdomar?
Information om hjärt-kärlsjukdom I dagsläget ger vi anslag till forskning om aortasjukdom (aortaaneurysm och aortadissektion), barns hjärtfel, diabetes, hjärtinfarkt, hjärtklaffsjukdom, hjärtrytmrubbningar, hjärtsvikt, hjärtstopp, kvinnors hjärtfel, kärlkramp och stroke.
Vad är orsaken till angina pectoris?
Angina pectoris orsakas vanligen av en flödesreduktion i koronarkärlen, oftast till följd av att ett aterosklerotiskt plack obstruerar syre- och näringstillförsel till myokardiet. Angina kan också orsakas av lokal kärlspasm i kranskärlen.
Vad är hjärt?
Hjärtat är en ständigt arbetande muskel, som är något större än din knutna hand. Hjärtats uppgift är att pumpa runt blodet i din kropp. Hjärtat har fyra sammankopplade rum: vänster förmak som mynnar i vänster kammare samt höger förmak som mynnar i höger kammare.
Vad är orsaken till hjärt kärlsjukdomar?
Vissa sjukdomar i hjärtat och blodkärlen är ärftliga. Sjukdomarna kan följas åt i olika generationer i en familj. De skiljer sig från folksjukdomar som stroke, typ 2-diabetes och högt blodtryck, som till stor del beror på dina levnadsvanor.
Vilka är de vanligaste folksjukdomarna i Sverige?
De vanligaste folksjukdomarna i Sverige idag är hjärt- och kärlsjukdomar, vissa cancerformer samt vissa psykiska sjukdomar. Folksjukdomar har ofta samma riskfaktorer och många av dem kan förebyggas genom samhälleliga och individfokuserade insatser.
Vilka riskfaktorer finns för att utveckla hjärt och kärlsjukdom?
Det finns flertalet kända riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom, bland annat högt blodtryck, övervikt, diabetes, hög ålder och rökning. Flera regioner i Sverige har infört befolkningsinriktade preventionsprogram.