Frågor

Hur lange ska forband sitta?

Hur länge ska förband sitta?

Det kan sitta på ett par dagar, upp till en vecka, och har ofta en smärtlindrande effekt. Vid fotsår hos personer med diabetes och infekterade sår, där såren kräver täta inspektioner, används ocklusiva förband restriktivt. Försiktighet krävs vid skör hud.

Hur ofta byta kompress på sår?

Hur ofta ska jag byta förbandet? Du ska låta förbandet sitta på plats så länge som möjligt, eller så länge som din sjuksköterska rekommenderar. Man byter vanligtvis förband mellan 1 till 3 gånger per vecka.

Hur använder man kompress?

En enkel högabsorberande kompress använder du i ett första förband för ett skrubbsår eller skärsår. Du kan lägga ett vått förband med en kompress eller ett torrt. Behandlar du en blödning och behöver lägga ett tryckförband, kan det passa att använda kompresser i kombination med gasbinda för att stoppa blödningen.

Du kan behöva lägga om förbandet Ibland ska hela förbandet sitta kvar, ibland ska det läggas om. Du kan besöka vårdcentralen eller få hembesök av en distriktssköterska om du behöver hjälp med omläggningen. Ofta får du ta bort det yttre förbandet efter en tid och bara behålla sårtejpen tills stygnen ska tas bort.

Du ska låta förbandet sitta på plats så länge som möjligt, eller så länge som din sjuksköterska rekommenderar. Man byter vanligtvis förband mellan 1 till 3 gånger per vecka.

Hur byter man förband?

1. Börja vid förbandets övre kant. Håll emot huden runt såret och dra försiktigt bort förbandet.

Hur tejpar man sår?

När operationssåret är läkt, efter 2-3 veckor, kan man tejpa såret med en kirurgtejp (Micropore®) som finns att köpa på apoteket. Du kan duscha med tejpen på och byter vid behov när den lossnar. Om du inte tål kirurgtejp kan du köpa silikontejp (Mepitac®). Tejpen avlastar spänningen i dina ärr och skyddar mot solen.

Share this post