Blogga

Vad hander om man inte skoljer linser?

Vad händer om man inte sköljer linser?

Torkade baljväxter som bönor, ärtor och linser, innehåller många nyttiga ämnen men måste blötläggas och kokas innan man äter dem. Det beror på att de naturligt innehåller lektiner. Ämnet kan ge illamående, kräkningar och diarré och har visat sig ligga bakom ett stort utbrott av matförgiftning på en skola i Skellefteå.

Vad innehåller mest lektiner?

Innehållet av de olika lektinerna varierar från livsmedel till livsmedel. Bönor kan innehålla 5% lektiner (räknat på torrvikt), sojabönor 6,5%, och andra baljväxter så mycket som 20% av mjöl gjorda på desamma. Majs innehåller å andra sidan vara 0,8% lektiner. Intaget hos människa kan därvidlag vara betydande.

Kan man ha linser i vatten?

Svaret är tyvärr: NEJ. Linserna ska inte komma i kontakt med annan vätska än linsvätska, saltlösning, ögondroppar eller din egen tårvätska. Till och med destillerat vatten kan innehålla bakterier och mikroorganismer som kan leda till allvarliga ögoninfektioner.

Hur länge kan linser ligga i blöt?

Linser: Blötläggning och koktid

Blötläggningstid Koktid
Belugalinser Behöver inte blötläggas 15–20 minuter
Gröna linser Behöver inte blötläggas 20–25 minuter
Gula linser Behöver inte blötläggas 10 minuter
Röda linser Behöver inte blötläggas 10 minuter

Måste man tvätta röda linser?

Röda linser är väl används i någon maträtt, oavsett om det är soppa, Chowder, hamburgare eller sallad. Under tillagning bönor läggs direkt under 7-10 minuter tills kokta, inte kornen inte förlorar sin form. Undantag: soppa, vari linser avsikt möra till ett tillstånd av uppslamning.

Hur man tillagar röda linser?

jag brukar ha en trådsil då jag sköljer dom annars skulle man kunna hä dom i en mugg eller liknande, hälla på vatten och sen hälla ut vattnet med en hand som spärr för linserna.

Share this post