Frågor

Vad har den personliga hygien for betydelse nar man arbetar med livsmedel?

Vad har den personliga hygien för betydelse när man arbetar med livsmedel?

Personlig hygien omfattar kläderna och skötseln av egen hälsa och renlighet. God personlig hygien och handhygien kan förebygga spridningen av smittsamma sjukdomar och till exempel springmaskar till livsmedel.

Vad måste bröd märkas med?

Märk allt oförpackat bröd/konditorivaror tydligt med ingrediensförteckning på hyllkanten eller se till så att information finns tillgänglig för kunden på annat sätt. Det är viktigt att rätt märkning står vid rätt produkt och finns vid alla exponeringar. Allergener enligt EU-listan ska alltid anges.

Vad är det som avgör hur omfattande den offentliga kontrollen ska vara i t ex ett bageri?

Livsmedelslagstiftningens krav på HACCP kan bagerier och konditorier uppfylla genom att använda sig av den här branschriktlinjen. Dokumentationen av rutiner och genomförda kontroller behöver inte vara särskilt stor och det är i de flesta fall upp till livsmedelsföretagaren att bestämma vad som ska dokumenteras.

Vad kan hända om en person sår på händerna arbetar med oförpackad mat?

Du ska anmäla till din chef om du misstänker att du har en sjukdom, sår eller annan skada som kan smitta maten. Särskilt viktigt är detta vid symptom på mag- och tarmsjukdom eller sjukdom i övre luftvägarna. Vid förkylning, halsinfektion och liknande bör inte arbete med oförpackade livsmedel äga rum.

Varför är det viktigt med personlig hygien när man arbetar med vårdtagare?

Det är viktigt att huden är intakt och att personlig hygien påverkar hudens normala bakterieflora så lite som möjligt. Huden är ett försvar mot oönskade mikroorganismer. I Vårdhandboken benämns vårdtagaren som patient, men benämningen inkluderar även en person som får hjälp i sitt hem eller annat vårdboende.

Vad behöver alla förpackade livsmedel vara märkta med enligt livsmedelslagen?

Alla livsmedelsförpackningar måste vara märkta med information av olika slag. Det kan vara allt från vilka ingredienser som ingår till näringsinnehåll, ekologisk märkning, påståenden om att livsmedlet är ”färskt” eller kanske att det kommer från Jämtland. Vissa uppgifter måste man ange medan andra är frivilliga.

Vilka två statliga departement ansvarar för livsmedels kontroller?

Ansvaret för livsmedelskontrollen delas mellan länsstyrelser, kommuner, Livsmedelsverket och Försvarsmakten.

  • Länsstyrelser.
  • Kommunala kontrollmyndigheter.

Share this post