Blogga

Ar det olagligt att smalla smallare?

Är det olagligt att smälla smällare?

Smällarna beställs ofta på nätet från länder där de är lagliga att sälja. Men alla känner inte till att de är olagliga att föra in i Sverige. – Vissa bangers är kraftiga som sprängladdningar och kan orsaka mycket allvarliga skador på människor och egendom.

Hur kan Lågfärger tillämpas i fyrverkerier?

Det kan man utnyttja för att identifiera metalljoner i ett salt. I det här försöket ska du undersöka lågfärgerna i några olika metallsalter. Sedan ska du analysera ett okänt salt och försöka sluta dig till vad det innehåller för metalljon. Fyrverkerier får sina vackra färger av metallsalter och deras lågfärger.

Varför får salter olika Lågfärger?

Anledningen till att salterna ger olika lågfärg när de upphettas är att elektronerna i metalljonernas yttersta elektronskal (energinivå) tar upp energi som de använder för att ”hoppa upp” till ett högre skal (elektronerna exciteras).

Vad beror Lågfärger på?

Lågfärger beror generellt sett på två saker: 1) excitation av elektroner, samt 2) svartkroppsstrålning. Vid antändning måste bränslet förgasas och brytas ner i mindre, lättantändliga delar.

I Sverige måste du vara 18 år för att köpa, sälja eller använda fyrverkerier. För att få skjuta smällare eller raketer med pinne i Sverige måste du även ha tillstånd och utbildning. Det är även olagligt att ge fyrverkerier till en person som är yngre än 18 år.

Vad är straffet för att smälla smällare?

Straffet för användning av smällare är penningböter (3 kap. 22§ andra stycket ordningslagen). Beloppet är ett engångsbelopp på mellan 200-4000 kr (25 kap. 3§ brottsbalken).

Vad är straffet för smällare?

Att bryta mot ålders gränsen eller langa fyrverkerier till minder åriga kan ge böter eller fängelse. Smällare och hemmagjorda bomber är helt förbjudna i Sverige.

Får man skickar upp lyktor?

Transportstyrelsen skriver på sin hemsida att det är tillåtet att släppa upp max 50 svävande lyktor per gång oavsett stigningshöjd. Rislyktorna får vara max 100 centimeter höga. Vill man släppa upp fler än 50 på samma gång eller lyktor som är större än 100 centimeter så behövs tillstånd från Transportstyrelsen.

Share this post