Blogga

Hur fungerar toriska linser?

Hur fungerar toriska linser?

Toriska linser är för dig som har ett brytningsfel, så kallad astigmatism. Vid astigmatism har hornhinnan och/eller ögats lins en kupighet som är olika i skilda riktningar. De toriska linserna korrigerar brytningsfelet genom att de är böjda i olika vinklar anpassade efter ditt öga.

Hur rengör man Linsetui?

Ditt linsetui måste hållas precis lika rent som dina linser, eftersom de förvaras långa perioder i det.

  1. När du har satt in linserna i ögonen, töm ditt linsetui på vätska.
  2. Skölj etuiet regelbundet med ny desinficeringsvätska, och låt det lufttorka varje dag (mikroorganismer kan inte föröka sig vid torra förhållanden).

Kan linser korrigera astigmatism?

Linser för astigmatiker Om du har astigmatism, även kallat brytningsfel, är det toriska linser som korrigerar brytningsfelet du behöver. Astigmatism är mycket vanligt, och innebär enkelt förklarat att hornhinnan eller linsen har en oregelbunden form. Många moderna kontaktlinser korrigerar detta synfel mycket bra.

Vad är skillnad mellan sfäriska och toriska linser?

Toriska linser, som är viktade nedtill, hjälper till att korrigera astigmatism. Sfäriska linser, som är identiska runtom, hjälper till att korrigera närsynthet och långsynthet. Det finns också monovision-, bifokala och multifokala kontaktlinser.

Vad är Linsetui?

Linsetuin benämns ofta i dagligt tal för linsaskar eller linsdosor. Ett välskött linsetui är ett måste för alla linsanvändare.

Kan man ha glasögon i bastu?

Snabba skiftningar mellan varmt och kallt kan ge skador på glasens yta. Exempelvis ska du inte ha glasögon i bastun eller lämna dem på instrumentpanelen i bilen en solig dag. När du öppnar ugnsluckan är det bra om du kan hålla huvudet en bit ifrån så inte den starka värmen slår upp mot glasögonen.

Är astigmatism ärftligt?

Denna ojämna kurvighet kan vara ärftlig, orsakas av en störning i ögats utveckling eller kan ibland utvecklas efter ögonskada eller ögonoperation. Linsens krökning i ögat kan förändras med tiden, vilket resulterar i en ökning eller minskning av astigmatism.

Share this post