Ny

Hur mycket stralning innebar en datortomografi?

Hur mycket strålning innebär en datortomografi?

Hur mycket strålning får jag? Vid en undersökning med en datortomograf används röntgenstrålar, som är en typ av joniserande strålning. Stråldosen anpassas för att bli så låg som möjligt. En undersökning med datortomografi ger ungefär lika mycket strålning som du under ett år får från naturliga strålkällor i Sverige.

Hur alstras röntgenstrålning?

Röntgenstrålning kan alstras genom att elektroner i vakuum accelereras mot ett metallstycke. När elektronerna avlänkas av atomkärnor i anoden, uppstår ett brett spektrum av röntgenvåglängder – bromsstrålning – där den högsta fotonenergi i keV ges av accelerationsspänningen i kilovolt.

Stråldosen till patienterna är betydligt högre vid datortomografi, jämfört med traditionella röntgenundersökningar. Under de senaste 20 åren har datortomografiundersökningar ökat kraftigt.

Hur får man remiss till magnetröntgen?

Remiss behövs för alla röntgenundersökningar. Den får du t ex av din husläkare eller annan läkare. I din kallelse får du information om vilka förberedelser som behövs inför undersökningen.

Vad är datortomografi?

Datortomografi, oftast förkortat DT alternativt CT (av engelskans computed tomography), även kallad skiktröntgen, är en vidareutveckling av den vanliga röntgenapparaten (slätröntgen).

Hur används datortomografi för att undersöka levern?

Vanligen används datortomografi för att undersöka om sjukdomen spridit sig till andra organ i kroppen, främst lever och lungor. Ibland ger datortomografi inte ett säkert svar om tumören spridit sig. Då kan man behöva komplettera med så kallad PET-kamera eller magnetkameraundersökning av levern.

Vad är datortomografi på tjocktarmen?

Datortomografi på tjocktarmen. Datortomografi kan också användas för att upptäcka tumörer i tjocktarmen, så kallad virtuell koloskopi. Om tumören sitter i ändtarmen används magnetkameraundersökning för att ta reda på hur djupt den växer i tarmväggen. Man ser även om det finns spridning till lymfkörtlar i tumörens närhet.

Vad är datortomografi på hjärnan?

Datortomografi på hjärnan. Datortomografi och magnetkamera har stor betydelse för att ställa diagnos på hjärntumörer. Under undersökningen ligger du på en brits med huvudet inne i en cirkelformad öppning i apparaten. Datortomografen använder röntgenstrålar för att få fram bilden. Magnetkameran utnyttjar magnetfält och radiovågor.

Share this post