Ny

Kan arbetssokande fran EU ta del av det svenska bidragssystemet?

Kan arbetssökande från EU ta del av det svenska bidragssystemet?

Moderaterna föreslog redan i våras att socialbidrag inte ska betalas ut till EU-medborgare som söker arbete i Sverige. – Överutnyttjande av bidragssystem är inte syftet med rörligheten, säger Per Westerberg, ledamot i socialförsäkringsutskottet.

Vad gäller för utländsk arbetskraft?

Från den 1 januari 2021 gäller nya regler för utländsk arbetskraft. Utländska arbetstagare som utför arbete i Sverige, exempelvis för ett svenskt byggföretag, ska beskattas i Sverige, oavsett om de vistas här mindre än 183 dagar, under en tolvmånadersperiod.

När du ska anställa någon från ett land utanför EU?

När du anställer någon från ett land utanför EU ska du underrätta Skatteverket. Det gör du genom att fylla i blanketten ”Underrättelse – Anställning av utlänning SKV 1160”, med uppgift om namn, adress och anställningstid för personen som ska arbeta hos dig. Blanketten hittar du på Skatteverkets webbplats.

Kan man få Akassa om man bor utomlands?

Om du är arbetslös i Sverige kan du få behålla ersättningen från a-kassan medan du reser till ett annat EU/EES-land eller Schweiz för att söka jobb. Men först måste du ansöka om intyget U2 från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF). När intyget är beviljat kan du påbörja din sökanderesa.

Kan a-kassan se om jag är utomlands?

Om du blir helt arbetslös och vill ansöka om a-kassa i Sverige efter att ha arbetat i ett annat land ska du anmäla dig på Arbetsförmedlingen och kontakta en svensk a-kassa för information om medlemskap och ersättning. A-kassan bedömer vilket land som du anses vara bosatt i.

Vad händer om man anställer någon utan arbetstillstånd?

Enligt utlänningslagen är det straffbart för en arbetsgivare att ha en utlänning anställd, om han eller hon inte har rätt att vistas i Sverige eller saknar föreskrivet arbetstillstånd. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år. Dessutom kan företagaren få betala en särskild avgift.

Vad krävs för att anställa någon?

När du anställer för första gången ska du registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket. Det gör du enklast via e-tjänsten här på verksamt.se. Varje månad ska du sedan redovisa uppgifter om utbetalda löner och förmåner, avdragen inkomstskatt samt arbetsgivaravgifter för dina anställda till Skatteverket.

Vad är en A1 blankett?

Vad är intyg A1 Du behöver ha intyg A1 när du arbetar som anställd eller egenföretagare i mer än ett land inom EU/EES eller Schweiz. Intyget visar vilket lands socialförsäkringslagstiftning du ska omfattas av. Det är det landet du kan få ersättning från och till det landet som sociala avgifter ska betalas för dig.

Vad betyder A 1?

Körkortsbehörigheten A1 ger rätt att köra lätta motorcyklar vars motor har en slagvolym av högst 125 kubikcentimeter, en effekt av högst 11 kilowatt och ett förhållande mellan nettoeffekt och tjänstevikt som inte överstiger 0,1 kilowatt/kg. Åldersgränsen för A1 är 16 år.

Får man behålla sin a-kassa när man är utomlands?

A-kassa för att söka jobb utomlands. Om du har rätt till ersättning från din a-kassa i Sverige kan du ansöka om att få ta med ersättningen för att söka jobb i ett annat EU/EES-land eller Schweiz.

Får man a-kassa vid semester?

När man har semester räknas man inte som arbetslös och har därför inte rätt till a-kassa för dagar eller perioder som man tar ut semester.

Share this post