Blogga

Vad kan man gora efter knaoperation?

Vad kan man göra efter knäoperation?

Du ska belasta benet fullt ut efter operationen. Vid knäprotesoperation är vårdtiden på avdelningen 1-2 dygn. Under vårdtiden sker rörelse- och gångträning enligt träningsprogram tillsammans med fysioterapeut och annan vårdpersonal samt på egen hand enligt instruktioner.

Vad krävs för att man ska operera artros i knäna?

Om du är under 60 år, har lättare artros och är hjulbent görs ibland en operation som gör att belastningen på den inre delen av knät minskar. Med denna operationsmetod, som kallas osteotomi, vinkeloperation, tar ortopeden bort en kil av benet för att knät ska fungera i normal vinkel igen.

Kan man simma med knäprotes?

böjförmågan i knäet tillåter, oftast efter cirka 4-6 veckor. Du bör dock inte cykla i trafik förrän tidigast efter 3 månader. Simning är bra träning och kan påbörjas efter 6 veckor.

Kan en knäprotes gå sönder?

Av 32 000 höft- och knäproteser som sätts in varje år i Sverige kommer runt 1000 att lossna inom en tioårsperiod. Det är ett problem som biologer och ortopeder vill lösa tillsammans.

När ska man operera knäartros?

Knäartros går inte att bota, men kan behandlas genom att minska belastningen på knäleden, exempelvis med hjälp av korrekt träning samt viktminskning vid övervikt. Om det inte hjälper kan en protes behöva opereras in för att ersätta den slitna leden.

Knät kan svullna upp och kännas varmt efter träningen, vilket är helt normalt. Ibland kan kyla lindra symtomen. Det är viktigt att fortsätta med träningsprogrammet hemma och försöka komma ut och gå promenader. Börja med korta promenader och öka längden när det känns och fungerar bra.

Hur sova efter höftledsoperation?

Så går operationen till Det vanligaste är att du får ryggbedövning och något lugnande. En del kan tycka att det är obehagligt att lyssna på ljuden i operationssalen. Då kan man få ett sömnmedel som gör att man sover igenom hela operationen, utan att vara nersövd med narkos.

Hur mår man efter en Knäprotesoperation?

Du får belasta benet fullt och det är viktigt att komma igång med träningen så tidigt som möjligt. Det är också viktigt att du sträcker på benet fullt ut så snart du kan, samt undviker att böja benet mer än 90°. Du får en kompressionsstrumpa av oss att använda på dagtid, under minst en vecka efter operationen.

Vad kan man inte göra med knäprotes?

Om patienten har förkylning, tandvärk, urinvägsinfektion då kan det vara nödvändigt att skjuta upp operationen. Som en annan viktig del för att minska infektionsrisken inför operation gäller rökstopp 6 veckor innan.

Kan man sova på sidan efter höftoperation?

När du ligger i sängen: Du kan ligga på sidan så snart smärtan tillåter detta. Du ska ha en kudde mellan benen under de första 6 veckorna efter operationen. Detta för att minska risken att korsa benen i sömnen.

Kan inte gå efter höftoperation?

Orsakerna är oklara, menar han, men ett skäl kan vara svårigheterna att rucka på ett invant rörelsemönster som uppstått före operation. En annan orsak kan vara att känselsystem i höftpartiet rubbas när kroppsegen vävnad ersatts med protesernas plast och metall.

Hur länge ont efter knäoperation?

Det är helt normalt att uppleva relativt hög smärta de första veckorna, därför också viktigt att vara tillräckligt smärtlindrad för att klara av träningen – utöver recept på den smärtlindring du behöver får du även ett kylförband med god effekt.

Hur länge smärtstillande efter knäoperation?

Du får smärtstillande läkemedel Vid större operationer kan det göra ont upp till en till två veckor. Det finns olika läkemedel du kan få som lindrar, så kallade smärtstillande läkemedel. Du ska inte behöva ha ont i onödan.

Hur länge har man ont efter knäoperation?

Share this post