Trendig

Ar Hypofysadenom arftligt?

Är Hypofysadenom ärftligt?

Familjärt isolerat hypofysadenom (Familial isolated pituitary adenoma, FIPA): FIPA definieras som när en patient har två eller fler nära släktingar med hypofystumörer, och förekommer hos 2 % av alla fall av hypofysadenom. Det är bara hos 15–30 % av FIPA-familjer som en genetisk orsak identifieras.

Vad är Rathkes cysta?

Rathkes cystor innehåller ofta protein och ibland även fett. Cystor ≤3 mm behöver inte följas upp om patienten inte har några hormonella avvikelser. Cystor 4-9mm kontrolleras kliniskt samt med MR 2 år efter diagnos, och om oförändrad tumörstorlek ny MR efter 5 år. Flertalet kan därefter avskrivas.

Vad är Gonadsvikt?

Förhöjt prolaktin påverkar hypothalamus vilket i sin tur leder till en minskad frisättning av gonadotropiner från hypofysen och därmed sänkta nivåer av könshormon, så kallad sekundär hypogonadism. Symtom på gonadsvikt är mycket vanligt hos patienter med hyperprolaktinemi och ofta det som leder fram till diagnos.

Vad är Hypofysit?

Andra relativt vanliga orsaker till hypofyssvikt är hypofysoperationer samt strålbehandling för hypofystumörer. Godartade cystor i hypofysen är vanliga. Dessa är dock oftast små och orsakar sällan hypofyssvikt. Antalet patienter med inflammation i hypofysen (hypofysit) har ökat markant de senaste åren.

Vad är Hypofystumör?

De vanligaste hypofystumörerna uppstår ur celler i hypofysen. De kan producera för mycket hormon, tillväxthormon vid akromegali, ACTH vid Cushings sjukdom och prolaktin vid prolaktinom eller inte producera hormon alls. Körteltumörerna är alltid godartade.

Vad är skillnad på cysta och tumör?

I de flesta fall är cystor ofarliga och behöver inte behandlas, men i sällsynta fall kan en cysta bli så stor att den trycker på omgivande vävnad och på så vis orsakar skada. Cystor skall inte förväxlas med tumörer, som är farligare för människan.

Vad är Mikroprolaktinom?

Majoriteten av alla prolaktinom är små intrasellära tumörer som sällan ökar i storlek. Mikroprolaktinom (<10 mm i diameter) är vanligare hos kvinnor medan makroprolaktinom (10 mm) är vanligare hos män (140). Det är inte klarlagt varför denna könsskillnad finns.

Vad är Addisons sjukdom?

Addisons sjukdom är en endokrin sjukdom som beror på att binjurarna inte tillverkar tillräckligt med kortisol och aldosteron. Kortisol och aldosteron är hormoner som behövs för bland annat regleringen av blodtrycket, saltbalansen och omsättningen av proteiner, glukos och fett.

Share this post