Populära

Vad betyder Trombocytemi?

Vad betyder Trombocytemi?

Ordet ”trombocytemi” innebär att antalet trombocyter är högre än normalt medan ”essentiell”, som kommer från latinet, anger helt enkelt att orsaken är okänd. Produktionen av trombocyter är ökad, vilket i benmärgen, där blodkropparna bildas, syns genom att förstadierna till de mogna trombocyterna är ökade,.

Är essentiell trombocytos cancer?

Även om Essentiell trombocytemi i regel är en sjukdom med god prognos (cirka 90 procent relativ 10-årsöverlevnad) vid adekvat uppföljning och behandling ingår den i begreppet blodcancer och rapporteras till Cancerregistret.

Vad är blodvärdet hos kvinnor?

Hos kvinnor: blodvärdet (Hb) är över 160 g/L eller andelen röda blodkroppar (Htc) är över 0,48 Hos män: blodvärdet är över 165 g/L eller andelen röda blodkroppar är över 0,49

Varför har man för lågt blodvärde?

Lågt blodvärde (lågt Hb) Om man har för låga värden av Hb betyder detta att man lider av anemi, det vill säga blodbrist. Då har du för få röda blodkroppar i blodet. Det finns olika anledningar till blodbrist, vanligast är att man har brist på järn eller vitamin B12 (även kallat kobalamin).

Vilka symtom får man av förhöjt blodvärde?

Vilka symtom får man av förhöjt blodvärde? Vanligtvis känner man inte av några symtom, men om man gör det kan det vara: Yrsel och huvudvärk. Tung i huvudet och trötthet. Att det kliar efter att man badat eller duschat varmt. Att man känner sig ”full” i magen. Händer, fötter och/eller underben kan rodna/smärta.

Vad är högt blodvärde?

Högt blodvärde (högt Hb) Förhöjda hemoglobinkoncentrationer gör att blodet blir tjockflytande och betyder att man lider av polycytemi. Polycytemi innebär att man har för många röda blodkroppar i blodet. Detta kan var en sjukdom i sig men även vara en konsekvens av andra åkommor.

Varför får man Trombocytemi?

Essentiell trombocytemi (ET) är en myeloproliferativ neoplasm (MPN) som karakteriseras av trombocytos, d v s TPK > 450 x 109/L. En vanligare orsak till trombocytos är dock reaktiv trombocytos, vilket måste uteslutas vid högt TPK. Reaktiv trombocytos kan bland annat orsakas av: Kronisk/akut infektion.

Hur vet man att man har lite blodplättar?

Symtom på trombocytopeni När man får så allvarlig trombocytopeni att det ger symtom handlar det t ex om: Lättare att få blåmärken. Lättare att börja blöda näsblod. Kraftigare blödningar än normalt vid t ex tandborstning.

Share this post