Populära

Vad ar identitetskontroll?

Vad är identitetskontroll?

Under pågående slutenvård räcker det med att vårdpersonalen förvissar sig om patientens identitet muntligt samt genom kontroll av ID-bandet. Anledningen till kravet på identitetskontroll är att det förekommer patienter som när de anlitar hälso- och sjukvård använder annan persons identitet helt medvetet.

Vem får ID märka patient?

ID-band bör inte tas bort under vårdtiden annat än av medicinska skäl, till exempel överkänslighet. Endast läkare eller sjuksköterska bör få fatta beslut om att ta av en patients ID-band, och det ska dokumenteras i patientjournalen.

Har inget giltigt pass eller id?

Om du saknar giltig id-handling när du ansöker om pass eller nationellt id-kort kan du ta med dig en person som intygar din identitet. Den som följer med dig måste vara godkänd intygsgivare och kunna visa upp giltig id-handling.

Kan man gå till vårdcentralen utan legitimation?

Ingen kan nekas akut vård på grund av att personen saknar legitimation eller att vårdgivaren av någon anledning misstänker att id-uppgifterna är falska. Du kan vid behov ställa kontrollfrågor till person som inte kan legitimera sig. Exempel på frågor är när i tid och var du senast sökte vård.

Vem får sätta på ID-band?

Det finns inga särskilda regler för vem som får sätta id-band på en patient. Det är ofta verksamhetschefen eller den arbetsledande chefen som fördelar arbetsuppgiften. För många arbetsuppgifter i hälso- och sjukvården och tandvården finns det inga särskilda regler om vem som får utföra dem.

Hur kan man legitimera sig utan pass?

Hur vet du att en legitimation är giltig och kundens egen?

Om kunden har ett svenskt pass eller ett nationellt ID-kort kan du enkelt kontrollera giltigheten genom en gratis e-tjänst på Polismyndighetens webbplats. Det är bara att knappa in identitetshandlingens nummer, personnummer och giltighetsdatum så får du svar direkt.

Hur länge gäller körkortet som leg?

Körkortets svagheter är att det har lång giltighetstid (10 år) och lätt att förfalska vid exempelvis bedrägerier. I utredningen om det nya id-kortet föreslås att det ska ha biometriska inslag, så som en ansiktsbild och fingeravtryck inprogrammerat på ett chip.

Vad kan hända om man inte har giltigt pass?

I januari 2022 får svenska pass och nationella id-kort nya säkerhetsdetaljer och nytt utseende. Ansökningsavgiften påverkas inte och du som har ett giltigt pass eller nationellt id-kort behöver inte ansöka om nytt. Nya pass och id-kort.

Share this post