Rekommendationer

Hur fungerar atropin?

Hur fungerar atropin?

Atropin används bland annat för utvidgning av pupiller (mydriatika), för avslappning av glatt muskulatur vid spasm (spasmolytikum) och mot bradykardi (långsam hjärtrytm). Atropin har en hämmande effekt på svett-, saliv- och magsaftproduktionen.

Vad är Kolinerg effekt?

Kolinerga receptorer är receptorer som har acetylkolin som ligand. Kolinerga receptorer har även förmåga att binda andra ämnen än acetylkolin. Kolinerga receptorer delas in i två huvudgrupper beroende på dess bindningsförmåga till ämnena muskarin och nikotin: Muskarinerga receptorer, som främst aktiveras av muskarin.

Atropinsulfat, den aktiva substansen i Atropin Aguettant, blockerar tillfälligt vissa nervändar. Detta minskar körtelutsöndringar, gör att vissa muskler (t. ex. i tarmarna) slappnar av och att hjärtat slår snabbare.

Vad är Antikolinerg effekt?

Antikolinerga läkemedel blockerar effekterna av signalsubstansen acetylkolin, som bland annat används av vissa nervbanor i hjärnan som är viktiga för de kognitiva funktionerna. Exempelvis är Alzheimers sjukdom förknippad med en brist på acetylkolin.

Vad har morfin skopolamin för effekt och biverkningar?

Morfin-skopolamin Meda har, förutom morfinets analgetiska och sedativa verkan, sekretionshämmande effekt. Då även skopolamin verkar sederande får kombinationen en uttalad central depressiv effekt.

Varför ges atropin?

transthoracal pacemakerbehandling övervägas av sjuksköterska med sådan delegering, i väntan på att kardiologbakjour kommer för att lägga transvenös pacemaker. Injektion. Atropin® i.v. ges oftast som en akut behandling på kardiologkliniken av ansvarig sjuksköterska med personlig delegering.

Vad är Kolinergika?

Antikolinergika (kallas också antikolinerga läkemedel eller parasympatolytika) är en grupp läkemedel som hämmar eller blockerar acetylkolinets effekter på det perifera och centrala nervsystemet, och hämmar därmed det parasympatiska (kolinerga) nervsystemet.

När används antikolinergika?

I studien grupperades även de antikolinerga läkemedlen som antidepressiva, antipsykotiska, kardiovaskulära, gastrointestinala, läkemedel mot Parkinsons sjukdom, urologiska, läkemedel för andningsorganen och övriga.

Hur påverkas man av morfin?

Varningar och försiktighet

  • Ökad smärtkänslighet trots att du tar ökande doser (hyperalgesi).
  • Svaghet, trötthet, aptitlöshet, illamående, kräkningar eller lågt blodtryck.
  • Förlust av libido, impotens, uteblivna menstruationer.
  • Om du en gång varit beroende av droger eller alkohol.
  • Abstinenssymtom eller beroende.

Är morfin lugnande?

Bland annat orsakar morfin eufori (vid höga doser), smärtlindring och har även en muskelavslappnande effekt. Preparatet har dock en rad nackdelar, bland annat är morfin starkt vanebildande och individen i fråga utvecklar snabbt tolerans och ett fysiskt beroende.

När ges atropin?

Atropin® i.v. ges oftast som en akut behandling på kardiologkliniken av ansvarig sjuksköterska med personlig delegering.

Share this post