Ny

Kan man gora bokforing sjalv?

Kan man göra bokföring själv?

Du kan sköta all bokföring själv men få hjälp med avstämning och bokslut. Du kan sköta fakturering själv i ett faktureringsprogram men överlåter resten till redovisningskonsulten. Du kan låta redovisningskonsulten sköta allt som har med fakturering och bokföring att göra.

Hur deklarerar man moms?

Momsen ska redovisas till Skatteverket och antingen ska du betala eller få tillbaka momspengar. Mindre företag redovisar oftast momsen en gång per kvartal. Du skickar enklast in din momsdeklaration med e-tjänsten på Skatteverkets webbplats.

Vad innehåller en huvudbok?

Huvudbokens innehåll I en huvudbok går det att läsa av allt som hänt på ett konto, vilket innebär att man kan avläsa företagets alla affärshändelser i systematisk ordning. Med en huvudbok är det lätt att läsa av företagets tillgångar genom att se vad saldot på de olika kontona är.

Vad använder man en Bokföringsorder till?

En bokföringsorder upprättas när en affärshändelse, som enligt bokföringslagen ska bokföras, har ägt rum men det saknas verifikation (bokföringsunderlag). Då måste den bokföringsskyldige själv upprätta en verifikation. Detta dokument brukar kallas bokföringsorder.

Hur bokföra banktjänster?

Har du satt upp ett företagskonto på banken så kan du bokföra alla intäkter och utgifter där detta används på bokföringskonto 1930 (Företagskonto). Skulle du använda ett privat bankkonto, får du istället bokföra på ett skuldkonto (se stycket om ”Privata pengar”).

Vad är Kontoslag?

Det finns fyra olika kontoslag: Tillgångar: kassa, bank, postgiro,kundfordringar, inventarier etc. Eget kapital och skulder: aktiekapital, banklån,leverantörsskulder,momsskuld etc. Inkomster: varuförsäljning och utförda arbeten. Utgifter: varuinköp, hyror, telefon.

Hur är huvudboken uppbyggd?

I huvudboken ordnas ett företags alla affärshändelser systematiskt med hjälp av kontona i kontoplanen. Varje konto och vad som har hänt på detta går att avläsa. Det är lätt att se vad saldot är på de olika kontona och därigenom blir det lätt att se hur företagets intäkter, kostnader, tillgångar och skulder förändras.

Share this post