Rekommendationer

Vad utloste Stockholms blodbad?

Vad utlöste Stockholms blodbad?

Stockholms blodbad 1520, Kristian II:s avrättning av 80-100 personer på Stortorget i Stockholm den 8-9 november 1520. De avrättade hade utpekats som anhängare till Sten Sture d.y. och som kättare, eftersom de skulle ha understött dennes angrepp på biskop Trolles borg i Stäket.

Vad hände år 1520?

År 1520 hann Kristian II både att invadera Sverige, krönas till svensk kung och iscensätta Stockholms blodbad. År 1520 har gått till historien som sista gången Sverige erövrades.

Vem dödade alla i Stockholms blodbad?

Kristian II var kung över både Danmark och Sverige. I Sverige kallas han ofta Kristian Tyrann. Det namnet har han fått eftersom han lät döda så många människor, först i Stockholms blodbad i november 1520 och sedan ännu fler på sin resa tillbaka till Danmark efter det.

Hur hände Stockholms blodbad?

Stockholms blodbad är de avrättningar som den danska kungen Kristian II lät verkställa på Stortorget i Stockholm den 7–9 november 1520 efter att han blivit krönt till svensk kung. Händelsen ingick som ett led i en invecklad maktkamp.

Vad gjorde Gustav Vasa efter Stockholms blodbad då han förstod att hans liv var i fara?

Gustav hade beslutat sig för att söka stöd i Dalarna för motstånd mot det danska väldet. Under resan i Dalarna jagades han av den danska kungens anhängare och var flera gånger nära att falla i deras händer. Gustav Vasa talar på Kyrkbacken i Mora.

Vad var syftet med Kalmarunionen?

Genom att förena de nordiska länderna hoppades drottning Margareta I av Danmark och Norge (1353-1412) kunna avvärja detta hot. När hon sedan kom i besittning av Sverige kunde hon skrida till verket och låta förena de nordiska länderna en union. Detta ägde rum under ett storpolitiskt möte i staden Kalmar år 1397.

Vad gjorde Sten Sture?

Sten Sture kallade till ett möte i Stockholm 1517. Mötets syfte var att avsätta Gustav Trolle från sitt ämbete som ärkebiskop. Deltagare var såväl stormän som bergsmän och bönder. Mötet beslutade att Trolle skulle avsättas och Stäket rivas.

Vad hände under 1996?

17 januari – Tjeckien ansöker om EU-medlemskap.

  • Yassir Arafat vinner palestinska presidentvalet.
  • Socialdemokratiska partikongressen väljer Göran Persson till Ingvar Carlssons efterträdare.
  • Göran Kropp blir den förste svensken att bestiga Mount Everest.
  • Vapenvila i Första Tjetjenienkriget.

Hur många avrättades i Stockholms blodbad?

Stockholms blodbad ägde rum 7-9 november 1520 då över 80 personer blev avrättade av den danske kungen. Stockholms blodbad kallas de avrättningar som den danske kungen Kristian II av Oldenburg lät verkställa på Stortorget i Stockholm den 7–9 november 1520 efter sin kröning till svensk kung.

Varför gick Sverige ur Kalmarunionen?

Många uppror och inbördeskrig utbröt därför under unionstiden. Grovt förenklat gällde att Danmark försökte leda och styra unionen, medan många i Sverige hellre ville vara självständiga och slippa lyda under utländskt styre. Kalmarunionen upplöstes år 1523 av Gustav Vasa.

När hände blodbadet?

7 november 1520Stockholms blodbad / Startdatum

Vilka drabbades av Stockholms blodbad?

Så avrättas de båda biskoparna som de första i blodbadet. Efter dem följer en mängd offer bland rådsherrar, stormän och Stockholms förnäma borgare. Bland de avrättade finns Gustav Eriksson Vasas far och svåger. Flera av de avrättade påstås ha ryckts intet ont anande från arbetet i sina hus för att halshuggas.

Share this post