Rekommendationer

Vad ser man pa datortomografi hjarna?

Vad ser man på datortomografi hjärna?

Till skillnad från vanliga röntgenbilder som kan liknas vid skuggbilder visar bilderna från en datortomografi uppbyggnaden av vävnader. I till exempel hjärnan kan den grå och vita substansen särskiljas. Dessutom syns hålrum och andra strukturer på bilderna. Tekniken kallas också för skiktröntgen eller DT.

När röntgar man huvudet?

När huvudet ska undersökas vid exempelvis hjärntumör, epilepsi, stroke, hjärninflammation, multipel skleros (MS) eller sjukdomar i ögonen.

Hur röntgar man huvudet?

Under undersökningen ligger du på en brits med huvudet inne i en cirkelformad öppning i apparaten. Datortomografen använder röntgenstrålar för att få fram bilden. Magnetkameran utnyttjar magnetfält och radiovågor. Båda apparaterna är kopplade till datorer som framställer bilderna av hjärnan på en bildskärm.

Vill röntga hjärnan?

Undersökning med magnetkamera (även kallad magnetröntgen) används för att upptäcka och kartlägga en mängd olika sjukdomar och tillstånd som är svåra att se vid vanlig röntgen- eller datortomografiundersökning. Magnetkameraundersökning kallas i folkmun ofta för magnetröntgen.

Vad är magnetröntgen?

Magnetröntgen, vilket egentligen kallas för magnetisk resonanstomografi, är en medicinsk teknik för bildgivande diagnostik som sker med hjälp av en magnetkamera. Denna teknik används för att man ska kunna upptäcka, lägesbestämma och klassificera olika sjukdomar och skador hos både människor och djur.

Kan en undersökning med magnetröntgen vara riskfullt för gravida kvinnor?

Att genomgå en undersökning med magnetröntgen kan vara speciellt riskfullt för gravida kvinnor. Det finns inga bevis för att det finns någon risk att fostret skulle skadas om mamman undersöks med magnetkamera, men det finns inte heller bevis som visar att det inte finns några risker.

Hur kan man röntga hjärnan?

Genom att röntga hjärnan kan man tydligt visualisera hjärnan på mm-nivå och upptäcka substansförändringar, utvidgning av hjärnans blodkärl (aneurysm), hjärntumörer, proppar, blödningar och andra skador.

Vad är magnetkameraundersökning av hjärnan?

Magnetkameraundersökning av hjärnan är en mycket tillförlitlig, enkel, smärtfri, och avancerad metod utan någon farlig strålning. Med denna röntgenteknik kan man visualisera hjärnan, skallen, ögonhålor och bihålor på mm-nivå.

Share this post