Innehållsförteckning
Kan man ge blod om man har högt blodtryck?
Blodtryckssjukdom eller dess medicinering utgör inget hinder för blodgivning, om blodtrycket hålls under kontroll med hjälp av medicineringen.
Får man ge blod om man äter blodtrycksmedicin?
Många läkemedel i sig är inget hinder för att ge blod, men sjukdomen eller besvären som gör att du använder medicinen kan innebära att du inte får ge blod. Din blodcentral måste därför göra en individuell bedömning om det är lämpligt att du ger blod.
Får man ersättning för att ge blod?
Det är vanligt att blodgivaren får en gåva eller ett presentkort som tack. Detta kan dock variera lokalt. Kontakta närmaste blodcentral för att få reda på vilka rutiner som finns där.
Vilka kan ge blod till vilka?
De här kombinationerna är möjliga inom AB0-systemet:
- A kan ge blod till A och AB.
- 0 kan ge blod till alla blodgrupper.
- B kan ge blod till B och AB.
- AB kan ge blod till AB.
Får man ge blod om man är överviktig?
Det här krävs för att få bli blodgivare: Du ska vara mellan 18 och 60 år gammal. Du ska vara frisk. Du ska väga över 50 kilo.
Hur länge trött efter blodgivning?
Efter blodgivningen De flesta känner inte av någonting. När du ger blod ska du må bra och känna dig utvilad. Det är viktigt att dricka vätska både innan och efter blodgivningen för att fortsätta må bra. När du har gett blod ska du ta det lugnt en stund efteråt.
Kan man ge blod om man har cancer?
Cancer, vars behandling eller uppföljning är på hälft, är ett hinder för blodgivning. Om man tidigare haft cancer, kan man inte längre ge blod, även om man blivit botad och är symtomfri.
Hur mycket hemoglobin för att ge blod?
För att bli blodgivare Du ska vara frisk. Du ska vara mellan 18 och 60 år. * • Du ska väga minst 50 kilo. Ditt blodvärde (Hb) ska vara minst 125 g/L för kvinnor eller 135 g/L för män.
Hur mår man efter blodgivning?
Vad är blodtrycket i enheten?
Blodtryck mäts i enheten mm Hg (millimeter kvicksilver). Ditt blodtryck består av två siffror med ett snedstreck mellan, och den första siffran är alltid den högsta. Ett blodtryck kan t ex se ut så här: 125/85 (det uttalas ”125 över 85”). De två olika blodtrycksvärdena kallas:
Vad är normalt blodtryck och för lågt blodtryck?
Det finns ingen skarp gräns mellan normalt blodtryck och för lågt blodtryck, för om man mår bra i övrigt är det inte osunt att ha ett lågt blodtryck. Normalt säger man att ett systoliskt blodtryck under 100 mm Hg är ett lågt blodtryck. Ett lågt blodtryck kan dock vara ett tecken på underliggande sjukdom.
Hur mäter du ditt blodtryck regelbundet?
Därför är det helt avgörande att du regelbundet mäter ditt blodtryck – särskilt om du har fyllt 50 år, har högt blodtryck i familjen eller uppfyller några av de andra riskfaktorerna för högt blodtryck. I några fall (vid mycket högt blodtryck) kan man uppleva symptom på högt blodtryck. Det kan vara: Näsblod. Yrsel.
Hur stor är risken för högt blodtryck?
Ålder är en avgörande riskfaktor för högt blodtryck. Bland 20–29-åringar är risken för högt blodtryck endast 1 procent, medan risken för 60-69-åringar är uppe över 40 procent. Vårt kön har också betydelse.