Allmänning

Hur djup ar ishavet?

Hur djup är ishavet?

5 450 mNorra ishavet / Största djup

Vilka länder gränsar till Norra ishavet?

Av de arktiska staterna gränsar fem mot Norra ishavet, nämligen Danmark/ Grönland, Kanada, Norge, Ryssland och USA.

Hur kallt är Norra ishavet?

Den låga salthalten i haloklinen återspeglar smältvatten och inflödet från floder till Norra ishavet. Haloklinen är också mycket kall, omkring -2° C som är nära fryspunkten för havsvatten. Detta gör att haloklinen skyddar havsisen från det underliggande varmare och saltare vattenskiktet som flödar in från Nordatlanten.

Vilka djur finns i Norra ishavet?

Det finns fler än 400 olika blommande växter i Arktis. Där finns också isbjörnar, sälar, valar, valrossar, myskoxar, renar, vargar, fjällrävar, lämlar och harar.

Vart ligger Södra ishavet?

Antarktiska oceanen, även känd som Södra oceanen, Södra ishavet eller Sydpolshavet, är ett samlingsnamn för alla de havsområden som ligger söder om sextionde breddgraden på Södra halvklotet (60° S).

Får delta i Norra ishavet?

Kända valarter från regionen är grönlandsval, narval och vitval, men även andra valar befinner sig under sommaren i området. Norra ishavets växtliv är koncentrerat i havets fytoplankton.

Vilka djur finns i norra ishavet?

I vilket hav ligger Svalbard?

Svalbard [1] är en ögrupp mellan Norra Ishavet, Barents hav, Grönlandshavet och Norska sjön. Ögruppen ligger norr om Norge och är en del av landet sedan 1920.

Hur kallt är vattnet vid Nordpolen?

Nordpolen ligger mitt i (det istäckta) havet. I juli är medeltemperaturen -60 vid Sydpolen och -2 vid Nordpolen. I januari är den -28 vid Sydpolen och -33 grader vid Nordpolen.

Vilka djur lever i Norra ishavet?

Kan ses vid Arktis?

Till arktiska havsdjur hör sälar och valrossar, samt bardvalar, narvalar, vitval och späckhuggare. I området återfinns också många fisk- och fågelarter, av vilka flera är endemiska.

Vart ligger Norra ishavet?

Ishavet, eller Norra ishavet, är det nordligaste havet. Nordpolen, och isen runt Nordpolen, är en del av Ishavet. Grönland, Norge, Ryssland, Canada och Alaska omger Ishavet, och mellan fastlandsskandinavien och Nordpolen ligger Svalbard där jag bor.

Vad heter den norska ön i Norra ishavet?

Svalbard är en ögrupp som är belägen i Norra ishavet, mitt emellan Norge och Nordpolen, där Spetsbergen utgör den största ön.

Hur kallt är vattnet i Antarktis?

Ungefär 70 procent av jordens färskvatten finns i Antarktis, men som is. Antarktis är den kallaste platsen på jorden. Den lägsta uppmätta temperaturen där är −89 °C.

Vad är det för skillnad på Nordpolen och Sydpolen?

Till skillnad från Sydpolen som ligger på en kontinental landmassa, är Nordpolen belägen mitt i Norra ishavet i en region som är nästan permanent täckt av ständigt skiftande havsis. Havsområdet runt nordpolen och de kringliggande landmassorna kallas Arktis.

Vilka djur lever i Grönland?

Mycket av Grönlands turistverksamhet kretsar kring öns flora och fauna. De mest eftersökta djuren är bland andra isbjörnar, knölvalar, myskoxar, valrossar, renar och havsörnar.

Vad äter Polarvargen?

I norra Kanada och på norra Grönland lever den vita polarvargen kvar i sitt ursprungliga utbredningsområde. Födan består till största delen av vildren, myskoxe och hare, men även lämmel förekommer.

Finns det isbjörnar i Antarktis?

Nej, isbjörnarna lever vid Nordpolen och pingvinerna vid Sydpolen.

Share this post