Trendig

Kan inte sova kryper i kroppen?

Kan inte sova kryper i kroppen?

Willis-Ekboms sjukdom, eller Restless legs syndrom som den tidigare hette, är en vanlig neurologisk sjukdom. Mellan 5–10 procent av alla vuxna svenskar är drabbade. Sjukdomen gör att den som är drabbad har svårt att sova på grund av krypningar, ryckningar, stickningar, kramper eller smärta i benen, armarna och bålen.

Hur får man bort myrkrypningar?

Vid milda besvär brukar man först pröva med andra åtgärder än läkemedel, till exempel att undvika kaffe, alkohol och rökning, och att undvika intensiv fysisk träning precis innan man går till sängs. När detta inte hjälper vid milda besvär, har svenska Läkemedelsverket rekommenderat tillfällig behandling med levodopa.

Kan du ha vitt lager på din tunga?

Din tunga är frisk om den är mjuk, flexibel och något fuktig, dvs. att den inte producerar mer eller mindre saliv än nödvändigt. Att ha ett vitt lager på tungan är normalt. Det har mer att göra med mun- och tandhygien än någon specifik sjukdom. Tänk dock på att rengöra den så ofta du kan.

Varför är tungan torr när du är inflammerad?

När tungan är torr är det en indikation på någon typ av stress (det kan även beror på anemi eller diabetes). Om tungan ofta är inflammerad kan det ha olika orsaker, som magsyra, förstoppning, diarré eller kronisk gastrit. Sjukdomssignaler på tungan som du bör vara extra vaksam på. Tänk på vad din tunga visar för signaler.

Hur har man använt tungan för att upptäcka sjukdomar?

Sedan århundraden tillbaka har ayurvediska läkare använt tungan för att upptäcka sjukdomar. Det beror på att denna muskel utgör en sorts förlängning av magen eftersom tungan skickar signaler till den. Tungan har miljontals nervändar som är associerade med olika delar av kroppen.

Varför är röd tunga hög feber?

Denna typ av tunga kallas för ”jordgubbstunga” – just för att de röda smaklökarna blir svullna och trycks upp mot ytan precis som fröna på en jordgubbe. Om du har röd tunga hög feber kan det också vara tecken på Kawasakis sjukdom, vilket innebär inflammation i kroppens alla blodkärl.

Varför känns det som kolsyra i kroppen?

Bakomliggande orsaker kan vara järnbrist, njursvikt, diabetes, en reumatisk sjukdom eller annan sjukdom. Ibland är besvären en biverkning av vissa läkemedel, till exempel antidepressiva läkemedel eller läkemedel mot epilepsi.

Share this post