Allmänning

Varfor Anteciperad utdelning?

Varför Anteciperad utdelning?

En anteciperad utdelning innebär att moderföretaget redovisar utdelningen från ett dotterföretag samma år som vinsten intjänats av dotterföretaget. Utbetalningen kan dock inte ske förrän dotterföretagets bolagsstämma nästkommande år har beslutat om utdelningen.

Hur mycket får man lämna i koncernbidrag?

Syftet med reglerna om koncernbidrag är att skattebelastningen för en koncern varken bör vara större eller mindre än om verksamheten hade bedrivits i ett enda bolag. Det finns inga skattemässiga begränsningar av bidragets storlek, det får till och med vara så stort att det uppkommer en förlust hos givaren.

Vad är kapitalunderlaget för en svensk kapitalförsäkring?

Kapitalunderlaget är värdet på kapitalförsäkringen vid inkomstårets början ökat med premieinbetalningarna under inkomstårets första halvår och ökat med hälften av premieinbetalningarna under inkomstårets andra halvår. En redovisningsenhet som har anskaffat en svensk kapitalförsäkring behöver inte

Varför bokförs årets resultat i eget kapital?

I samband med bokslutet bokförs årets resultat i eget kapital och om resultatet är positivt så ökar värdet på eget kapital och om resultatet är negativt så minskar värdet på eget kapital. En enskild näringsidkare kan inte vara anställd i sin enskilda firma utan får göra egna uttag när han eller hon behöver pengar för sina levnadskostnader.

Hur ökar det egna kapitalet i en redovisningsenhet?

Det egna kapitalet i en redovisningsenhet ökar när tillgångarna ökar, när avsättningarna minskar eller när skulderna minskar. Det egna kapitalet i en redovisningsenhet minskar när tillgångarna minskar, när avsättningarna ökar eller när skulderna ökar. Exempel: bokföra omföring av eget kapital i enskild firma (nytt räkenskapsår)

Varför är uppskrivningar av kapitalförsäkringar skattepliktiga?

Uppskrivningar av kapitalförsäkringar är inte skattepliktiga och nedskrivningar av kapitalförsäkringar är inte skattemässigt avdragsgilla i inkomstdeklarationen. Kapitalvinster eller kapitalförluster inom ramen för en kapitalförsäkring behöver inte tas upp till beskattning då kapitalförsäkringar beskattas med avkastningsskatt.

Är Anteciperad utdelning skattefri?

En anteciperad utdelning ska beskattas det år den tas upp som intäkt i räkenskaperna. Beskattningen sker i enlighet med de regler som gäller det år som den tas upp som intäkt.

Hur bokför man Anteciperad utdelning?

I moderbolaget så bokför du den beräknade utdelningen förslagsvis på konto 1662- Kortfristiga fordringar hos dotterbolag och 8010- Utdelning på andelar i koncernföretag, det går också bra att använda 8012 – Utdelning på andelar i dotterföretag om du vill vara mer specifik.

Share this post