Ny

Vad ar Intravasalt lage?

Vad är Intravasalt läge?

Injektion/infusion/transfusion Inför injektion eller infusion kontrolleras alltid intravasalt läge med Natriumklorid 9 mg/mL. Var uppmärksam på patientens reaktion på eventuell smärta samt svullnad. Efter injektion ska PVK:n spolas för mekanisk rengöring.

Vad kan du göra för att minska risken för tromboflebit?

Risken för tromboflebit går att förebygga genom val av kanylstorlek. Ett flertal studier visade att tromboflebitrisken är ökad vid PVK storlek 18 gauge (1,3 mm) eller större (Cicolini et al., 2009, Rego Furtado, 2011 & Wallis et al., 2014).

Vilket är syftet med PVK förbandet?

Fixering och förband Ett yttre förband är ett skydd mot att venkatetern rubbas ur sitt läge och minskar mekanisk retning i kärlet och därmed risken för tromboflebit.

När används Injektionsport på PVK?

Injektionsporten på en PVK får endast användas vid ett tillfälle för lägeskontroll och eventuell läkemedelsinjektion. Därefter får den inte användas eftersom den inte är möjlig att desinfektera.

Hur gör man dropp?

Genom att ha en venkateter kan du få läkemedel eller dropp direkt i blodet. Du får en venkateter på handryggen eller i armvecket för att kunna få läkemedel eller dropp direkt i blodet.

När är det aktuellt med en CVK med flera lumen?

På en flerlumen CVK är de olika skänklarna färgmarkerade. Detta symboliserar lumens inre diameter och vart på kateterspetsen de mynnar ut. Flerlumen är värdefullt vid icke-blandbara infusioner, eller för att kunna aspirera prover utan att avbryta pågående infusioner.

Hur många lumen kan en CVK ha?

För barn kan specifika riktlinjer finnas. En central venkateter (CVK) är en kärlkateter där kateterspetsen ligger i en central ven, vanligtvis i vena cava superior. Det finns flera olika typer av CVK, avsedda för kort- eller långtidsbruk. En CVK kan ha en eller flera lumen.

Share this post