Allmänning

Ar linolja farligt?

Är linolja farligt?

När linolja torkar ger den ifrån sig ämnen som de flesta tycker luktar gott men om man utsätts för dem i höga doser och under lång tid kan de orsaka hälsoproblem. Detta har konsekvenser för yrkesmålare, vilket i praktiken hindrar att linoljan får den renässans många hoppas.

Vad är skillnaden mellan terpentin och Balsamterpentin?

Så kallad målarterpentin består ofta till 95 procent av lacknafta. Medan balsamterpentin – eller fransk terpentin som den också kallas – tillverkas av förnyelsebara råvaror. Produkten kommer från barrskog och är en biprodukt vid pappersmassatillverkning.

Kan man blanda linolja och lacknafta?

Lacknafta kan till nöds användas som spädning av linoljefärg för enklare arbeten, men rekommenderas inte då den ”magrar” färgen på ett svårkontrollerbart sätt. Idag väljs förtunning ofta med tanke på dess påverkan på hälsan. Man ska då veta att balsamterpentin och alifatisk lacknafta är stora framsteg ur den aspekten.

Hur mycket täcker linoljefärg?

Våra tester visar att en liter linoljefärg täcker ungefär två till tre gånger så stor yta jämfört med motsvarande mängd konventionell färg som är baserad på vatten eller alkyd. Delvis kan det förklaras med att linoljan, till skillnad från vattenbaserad färg, inte dunstar.

Varför ska man använda linoljefärg?

Varför förespråkar du linoljefärg över andra färger? – Linoljefärg är en naturprodukt och en levande färg, berättar Mikkel Selder. Eftersom den är kemikaliefri, med bara en liten mängd lösningsmedel, är den även miljövänlig. Dessutom efterlämnar linoljefärg bara en behaglig svag doft av linolja.

Vad är fördelen med linoljefärg?

En av de stora fördelarna med linoljefärgen är priset. Linoljefärgen är både billig i inköp och dryg. Det är också en färg som är lätt att arbeta med. Det går att använda samma färg till grundning såsom slutstrykning och linoljefärgen tränger in ordentligt i träet.

Varför Balsamterpentin?

Balsamterpentin är ett vegetabiliskt lösningsmedel som används för att späda färg, lack, olja, tjära samt för att göra diverse färgblandningar. Balsamterpentin hjälper färgen, oljan, tjäran att penetrera och skydda träet. Även utmärkt för att rengöra penslar och verktyg från färg.

Hur farligt är Balsamterpentin?

Förtäring Skadligt vid förtäring. Kan orsaka illamående och kräkningar. Kan vara dödligt vid förtäring om det kommer ner i luftvägarna. Fara vid aspiration Aspiration av produkten kan orsaka kemisk lunginflammation.

Vad späder man linolja med?

Användningsområde: Terpentin används i flera olika tjärblandningar, träoljor och för att späda färger. Vid impregnering med Kinesisk Träolja eller Linolja späds oljan med 30-50%, detta för att möjliggöra att oljan tränger in i träet och för att skynda på torktiden.

Hur späda linolja?

Kokt linolja kan användas som den är eller förtunnas med terpentin (max 50/50) för kortare torktid och bättre penetreringsförmåga. Oljan kan med fördel värmas till 60-80°C för att torka snabbare och penetrera ytan bättre. Beroende på virkets kvalitet och skick räcker en liter till ca 12-25 m2.

Hur förtunna linoljefärg?

Mellanstryk med färgen förtunnad med cirka 5% balsamterpentin. Slutstrykning med oförtunnad färg. Vill man undvika glans i färgen kan man även förtunna slutstrykningsfärgen med cirka 5% balsamterpentin.

Hur långt räcker 1 liter linoljefärg?

Ibland kan man dock se rekommendationer att linoljefärgen skall påföras så tunt att 1 liter räcker till 15-20 m², men eftersom färgfilmen då blir mycket tunn måste man kompensera med fler lager om man skall få en acceptabel livslängd på det färdiga resultatet.

Share this post