Frågor

Varfor kan diabetes leda till att patienten blir blind?

Varför kan diabetes leda till att patienten blir blind?

De höjda blodsockervärdena leder till störningar i ämnesomsättningen som gör att kärlväggarna försvagas. I ett senare skede kan de små blodkärlen täppas till och då uppstår små mikroinfarkter. Detta leder till att blodflödet försämras och till syrebrist i näthinnan, vilket i sig kan ge nedsatt syn.

Har diabetiker ökad blödningsbenägenhet?

Vid diabetesretinopati kan det uppstå små blödningar i ögat. Blödningarna beror på att höga halter av blodsocker och högt blodtryck påverkar kroppens blodkärl. De små blodkärlen i ögats näthinna är särskilt känsliga för högt blodsocker.

Varför får diabetiker problem med fötterna?

Det beror på att blodflödet i de mellanstora kärlen har ökat. Det här leder även till syrebrist i huden och som resultat blir huden torr, känslor för tryck och risken för förhårdnader ökar. Den torra huden som uppstår kan leda till sprickor då särskilt runt hälen och främre trampdynorna samt stortån.

Kan diabetes ge värk i kroppen?

Människor med diabetes har lättare än andra att få besvär med smärta och stelhet från lederna som axlar, händer, nacke och höfter. I allmänhet uppkommer besvären efter många års diabetes.

Vad kan man göra för att öka blodcirkulationen i fötterna?

Använd en cirkulationsplatta, som sänder ut svaga, elektriska impulser in i vadmusklerna. Muskulaturen spänns och slappnar av om vartannat och blodet pumpas ner i fötterna och förbättrar blodcirkulationen. Ett varmt bad, stödstrumpor och rymliga skor kan också hjälpa till att öka blodcirkulationen i fötterna.

Kan man få ont i benen av diabetes?

Perifera nervskador är den vanligaste typen av nervskador vid diabetes. De drabbar oftast ben och fötter. Tidiga symtom brukar vara nedsatt känsel i fötterna tillsammans med stickningar, krypningar, domningar eller smärta.

Share this post