Allmänning

Hur botar man selektiv mutism?

Hur botar man selektiv mutism?

Ge tydliga instruktioner eftersom barn med selektiv mutism undviker att ställa frågor när de inte förstår. Berätta vad som ska göras, med vem och hur länge.

Kan man bli frisk från selektiv mutism?

Selektiv mutism kan försvinna av sig själv, men behandling rekommenderas då konsekvenserna av diagnosen kan bli stora, avseende såväl skolprestationer som social samvaro. Prognosen är bättre om insatserna ges tidigt.

Vad är selektiv mutism?

Selektiv mutism. Selektiv mutism är en ångestproblematik som drabbar ca 0.7- 0.8 procent av alla barn. Tillståndet är vanligare hos flerspråkiga barn. Selektiv mutism innebär att man har ett normalt talat språk och pratar fullt ut i vissa miljöer, men är helt eller delvis tyst i andra miljöer.

Vilken metod används för barn med selektiv mutism?

En metod som används som behandling för barn med selektiv mutism är exponering, en behandlingsmetod inom beteendeterapin. Utifrån ett beteendeterapeutiskt perspektiv kan selektiv mutism förstås som ett resultat av inlärning av ett undvikande beteende.

Vad är elektiv mutism?

Den tidigare felaktiga benämningen elektiv mutism antyder att selektivt stumma människor väljer att vara tysta, medan det egentligen handlar om en slags mental låsning som gör att det inte går att prata, precis som i andra former av fobier.

Vad är autism och selektiv mutism?

Autism och selektiv mutism Särskilt hos små barn kan selektiv mutism ibland förväxlas med autism, och detta kan leda till felaktig behandling. Individer med selektiv mutism kan kommunicera normalt när de är i en situation där de känner sig bekväma, och det kan också många personer i autismspektrumet göra, särskilt de med Aspergers syndrom .

Medicinsk behandling är aldrig ett förstahandsval. Den typ av medicin som har visst forskningsstöd vid selektiv mutism är en typ av antidepressiva (s.k. SSRI-preparat). Den medicinska behandlingen kombineras alltid med psykologisk behandling.

Hur bemöta selektiv mutism?

Så bemöter du någon med selektiv mutism: Kommentera aldrig tystnaden. Pressa aldrig personen att prata. Acceptera tystnaden och ge trygghet. Se till att personen med SM alltid känner sig inkluderad och sedd.

Vad betyder nedsatt tal?

Afasi är en språkstörning som innebär nedsatt förmåga eller oförmåga att tala, förstå tal, läsa och/eller skriva. Stroke är den vanligaste orsaken till afasi och cirka 12 000 personer insjuknar per år [2]. Även andra hjärnskador, så som traumatiska hjärnskador, tumörer eller infektioner kan ge upphov till afasi.

Share this post