Populära

Var bor sorken?

Var bor sorken?

Sorken lever i huvudsak utomhus och bygger underjordiska bon med gångsystem. Sorken är i huvudsak växtätare och äter bland annat gräs, blad, rötter, rotfrukter, frön och nötter.

När parar sig mullvaden?

De flesta arterna parar sig bara en gång per år och födelsen sker vanligen under våren.

Sorken lever av gräs, skott, rötter, frukt, bark och andra växter och växtdelar. Precis som alla gnagare bygger den bon och gräver gångsystem nere under marken. Sorken håller till utomhus nära sin föda. Om du har växthus på tomten håller den sig gärna i närheten eftersom det där finns gott om mat.

Sorken är rätt lik råttan men med en klumpigare kroppsform, betydligt kortare svans och öron som ofta är gömda i pälsen. Åkersorken lever i högt gräs ovan jord, gärna intill diken. Under vintern gör den gångar i gräset under snötäcket. Den är en växtätare och gnager av barken på träden under snön.

Vad betyder det gotländska ordet sork?

En sork är en fotbollssupporter som har sina sympatier hos Gnaget d.v.s AIK. Att bli kallad sork är föga smickrande, så man får anta att det är ett tillmäle som är skapat av rivaliserande fotbollssupportrar såsom gårdare och bajare.

Vilka djur äter sorkar?

Risken finns dock att hunden gräver upp hela trädgården i jakt på sorken. Ett annat djur som är utmärkt på att jaga sork är ugglan. Du kan försöka locka ugglor till din trädgård genom att sätta upp uggleholkar. Ormar äter också sork, men det är få som har orm i trädgården frivilligt.

Vad kallas en gotländsk pojke?

På fastlandet kan han heta gossen, grabben, ynglingen, killen, snubben, parveln, kisen, pysen, spolingen… På Gotland heter han sårken. Någon enstaka gång kan han bli kallad päplinggen eller böitinggen, men mycket sällan är det annat än sårken.

Vad betyder sorkar?

Sork betyder ungefär detsamma som mus.

Vilka fåglar äter sorkar?

När de blir många finns det mycket mat för ugglor, falkar, hökar, vråkar, hermeliner, vesslor, rävar och lodjur. Under riktiga sorkår spelar många ugglor i markerna, rävar och hermeliner får gott om ungar och då ökar också ripor och andra fåglar, eftersom rovdjuren lättare fångar sorkar än fågelungar.

Share this post