Populära

Vad ar kollagen kolit?

Vad är kollagen kolit?

Kollagen och lymfocytär kolit kännetecknas av kronisk diarré med vattniga, oblodiga avföringar, buksmärtor och viktnedgång samt makroskopiskt normal tarmslemhinna, där karakteristiska mikroskopiska avvikelser kan påvisas.

Vad är kolit sjukdom?

Ulcerös kolit är en kronisk inflammatorisk tarmr sjukdom som angriper ändtarmen eller tjocktarr men. Vanligast är att den sitter i nedre delen av tjocktarmen och ändtarmen, men den kan också angripa hela tjocktarmen. Om bara ändtarmen är inflammerad kallas den proktit.

Vad är tjocktarmscancer?

Chansen att bli av med cancern är större ju tidigare den upptäcks. Cancerformen brukar kallas tjocktarmscancer eller ändtarmscancer beroende på var i tarmen som cancern börjar. Behandlingen skiljer sig lite åt. Ändtarmscancer är cancer i de nedersta 15 centimeterna av tarmen.

Vad innebär Crohns sjukdom?

Crohns sjukdom är en kronisk, inflammatorisk tarmsjukdom där kroppens immunförsvar angriper den egna tarmslemhinnan. Vanligast är att tunn- och tjocktarmen drabbas, men sjukdomen kan även uppstå i andra delar av mag-tarmkanalen.

Hur botar man mikroskopisk kolit?

Mikroskopisk kolit är en kronisk sjukdom och går därför inte att bota. Man behandlar den med syfte att minska besvären och för att undvika nya skov. De flesta som diagnostiseras med kollagen eller lymfocytär kolit får läkemedel.

Vad är orsaken till tjocktarmscancer?

Orsaker. Det finns mycket som talar för att matvanor, rökning, alkoholkonsumtion och andra levnadsvanor har betydelse för uppkomsten av cancer i tjocktarmen och ändtarmen. Denna typ av cancer är vanligare i länder där maten innehåller mycket kött och fett (till exempel i Sverige och USA).

Hur yttrar sig Crohns sjukdom?

Vid Crohns sjukdom är viktnedgång, subfebrilitet eller intermittent feber, sjukdomskänsla och trötthet vanliga symtom. Vid ulcerös kolit är dock feber ett allvarligt symtom som talar för att patienten har ett svårt skov och är i behov av slutenvård.

Vad ska man undvika att äta om man har Crohns?

I sjukdomens aktiva faser kan patienten ha dålig aptit, och vanlig mat kan förvärra diarré och magsmärtor. Det är skäl att undvika fiberrik och svårsmält mat. Men med tanke på återhämtningen är det dock viktigt att äta regelbundet och mångsidigt.

Share this post