Trendig

Vad kravs for servitut?

Vad krävs för servitut?

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. För att ett avtalsservitut ska vara giltigt måste det tydligt framgå vilken som är den härskande fastigheten och vilken som är den tjänande. Av uppgifterna att döma är du ägare av den härskande fastigheten.

Vem kan ansöka om servitut?

Ansökan ska göras av den som har rätten att använda en annan fastighet (rättighetshavaren). Ägaren till den upplåtande fastigheten (den som gett rätten) kan inte ensam skicka in en ansökan om dödning utan rättighetshavarens godkännande. Undantag är de fall där rättigheten slutat att gälla.

https://www.youtube.com/watch?v=6TnnNvAqrW8

Vad har man för ansvar när man har servitut på en väg?

Den tjänande fastigheten ansvarar endast för underhåll av vägen om det är föreskrivet i erat servitut att denne fastigheten ska göra just det. I Jordabalken (JB) 14:1 st. 2 framgår att, om den tjänande fastigheten har åtagit sig underhåll av väg, får den skyldigheten inte vara mer än just det.

Vem ansvarar för Vägservitut?

Vem underhåller väg med servitut? Den härskande fastigheten ska underhålla vägen, om det inte står i servitutet att den tjänande fastigheten ska göra det (14 kap i Jordabalken).

Hur skriver man ett servitut?

Hur skriver man ett servitut? Din ansökan om avtalsservitut skickar du till Lantmäteriet och den ska innehålla själva ansökan om inskrivning av servitutet, servitutsavtalet i original och gärna en skiss eller enkel karta som visar var rättigheten ligger.

Vad är två typer av servitut?

Två typer av servitut. Det finns två typer av servitut, avtalsservitut och officialservitut. Ett avtalsservitut bildas genom avtal mellan fastigheternas ägare, ett officialservitut bildas genom beslut från en myndighet. Hos Lantmäteriet sker det genom en lantmäteriförrättning. Ett avtalsservitut är ett så kallat formalavtal.

Vad kan servitut gälla?

Servitutet kan gällatillåtande rättigheter, som servitut för väg som ger rätten att köra på annans mark, eller servitut för avlopp så att du kan dra vatten- eller kraftledningar där, eller använda någons brunn. Servitutet kan även vara ett förbud mot att till exempel plantera träd som skymmer grannens sjöutsikt.

Vad gäller inskrivning av servitut i tomträtt?

inskrivning av ett servitut i en tomträtt får som huvudregel bara göras med fastighetsägarens medgivande. Det innebär att ett sådant medgivande måste skickas in tillsammans med ansökan om inskrivning. Krav på nyttjanderättsavtalet: Fastighetens fullständiga beteckning ska finnas med (till exempel Gävle Torp 1:1).

Share this post