Blogga

Hur gar en galloperation till?

Hur går en galloperation till?

Så går en gallstensoperation till Buken hålls utspänd med hjälp av koldioxid. Via fyra små snitt förs kameran och olika instrument in i buken. Gallblåsan lösgörs från sitt fäste vid levern. Gallblåsan med sitt innehåll av sten tas ut genom ett av de små snitten i bukväggen.

När kan man dricka alkohol efter en galloperation?

Hur stor mängd alkohol som är skadligt är inte helt klarlagt, så därför är rekommendationen att avstå helt från alkohol före och efter en operation. Du kan minska risken för komplikationer genom att undvika alkohol minst fyra veckor före operationen och minst fyra veckor efter operationen.

Vad är Gallstenssjukdom?

Gallstenar är ett slags kristaller som bildas i gallblåsan. De kan göra väldigt ont men orsakar oftast ingen allvarlig sjukdom. Smärtan sitter under revbenen på höger sida och kommer oftast i omgångar. Många som har gallsten har inga besvär alls.

Hur känns det efter Galloperation?

Efter titthålsoperation är det också vanligt med värk från axelpartiet i 3-4 dagar. Receptfria smärtstillande tabletter brukar räcka väl och kan tas vid behov. Smärtstillande har bäst effekt om de tas regelbundet men efter gallstensoperation brukar inte detta behövas. Efter en ERCP kan du känna obehag i halsen.

Hur länge blir man sjukskriven efter en galloperation?

Förutom sårsmärta kan man känna av värk upp mot axlar och skuldror vilket beror på gas som finns i buken, det försvinner efter några dagar. Oftast räcker det med att sjukskriva sig själv 1 vecka. I vissa fall kan det vara aktuellt med längre sjukskrivning men då ordnar operatören med det.

Vad består en gallsten av?

Stenarna bildas främst av kolesterol, bilirubin, kalcium, eller en blandning av dessa. Bilirubin är en naturlig nedbrytningsprodukt av röda blodkroppar. Om kornen blir för stora, för många, blockerar eller fastnar någonstans, så kan det göra ont och angränsande vävnad kan bli inflammerad.

Share this post