Blogga

Vad sager lagen om hemarbete?

Vad säger lagen om hemarbete?

Arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön, även vid arbete hemifrån. Det säger arbetsmiljölagen. I samma lag står även att arbetsgivaren ska göra allt som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall.

Är jobba hemifrån säkert?

Använd antivirusprogram Det finns ingen väg runt det, man bör alltid se till att ha ett antivirusprogram som en säker grund. Förbättra din onlineäkerhet när du jobbar hemifrån genom att använda ett antivirusprogram på din dator. Programmet stoppar skadlig kod från att äventyra ditt arbete och din arbetsgivares system.

Kan arbetsgivare kräva hemarbete?

– Om det är en sådan tillfällig hantering kan du som arbetsgivare begära att medarbetare, helt eller delvis, ska utföra sitt arbete hemifrån. Och du som arbetsgivare bör i dialog hantera de frågor som uppstår utifrån det nya arbetssättet.

Vad innebär distansarbete fördelar och nackdelar?

För- och nackdelar med att jobba hemifrån Det kan vara till en fördel om man exempelvis ska ha hantverkare på besök och måste stanna hemma under dagen eller om man helt enkelt känner att man behöver arbeta ostört – eller om man bara gillar att ha valmöjligheten att kunna jobba hemifrån.

När är det distansarbete?

Med distansarbete avses arbete som arbetstagaren regelbundet utför i hemmet (arbetstagarens svenska folkbokföringsadress). Som arbetstagare har man ett ansvar för att kunna ta sig till jobbet inom normal inställelsetid om arbetsgivaren kräver det.

Hur mycket får man jobba hemifrån?

– Huvudregeln är att om du har ett kontor som du kan gå till för att utföra ditt arbete så är det ditt tjänsteställe, även om du inte är där alla dagar, förklarar hon. Om du exempelvis skulle arbeta hemifrån mer än halva din arbetstid så innebär det alltså inte att ditt tjänsteställe automatiskt kommer att ändras.

Kan arbetsgivare tvinga till hemarbete?

Kan arbetsgivaren tvinga mig att arbeta hemifrån? Nils Bergh, arbetsrättsjurist vid Almega. – Nej. Om du tidigare har arbetat från kontoret så kan arbetsgivaren när restriktionerna hävs inte tvinga dig att arbeta hemifrån.

Share this post