Frågor

Nar blir man svagerska?

När blir man svägerska?

Svåger är en persons makes eller makas bror eller en persons syskons make. Svägerska är en persons makes eller makas syster eller en persons syskons maka.

Vad är systers barn?

Kusiner och sysslingar Det är helt enkelt barnen till två syskon som kallas för kusiner. Om två kusiner har barn (alltså inte med varandra) så kallas dessa barn i sin tur för sysslingar. Ordet syssling har fornsvenskt ursprung och betydde från början kusin på mödernet men betydelsen har sedan förändrats med tiden.

Vad är en måg?

Etymologi: Av fornsvenska māgher, av fornnordiska mágr (”manlig ingift släkting: svåger. svärfar, svärson”) Av urgermanska *mēgaz m (”svåger”, även”ingift manlig släkting”). Besläktat med färöiska mágur (”måg”), isländska mágur (”svåger”), gotiska 𐌼𐌴𐌲𐍃 (mēgs ”måg”) m, fornengelska mǣg (”manlig släkting”).

Vad blir syskonbarn?

Singular

Beteckning Alternativa beteckningar Relation
Svärdotter Avkomlings maka
Kusin Förälders syskons barn.
Syssling (Tremänning) Förälders kusins barn; kusiners barn i förhållande till varandra.
Brylling Fyrmänning Kusinbarns barn, alternativt sysslingbarn.

Vad betyder ett släktled bort?

”Once removed” och ”kusin ett släktled bort” betyder att släktskapet har en extra generation på en av grenarna. Ett kusinbarn är alltså ”First Cousin Once Removed”, det vill säga att ni är kusiner med en extra generation på den ena grenen.

Vad kallar man brors barn?

Singular

Beteckning Alternativa beteckningar Relation
Brorson Nevö Brors son
Brorsdotter Niece Brors dotter
Systerson Nevö Systers son
Systerdotter Niece Systers dotter

Share this post