Blogga

Vilken druva i Bordeaux?

Vilken druva i Bordeaux?

Cabernet sauvignon ger mörkt röda, sträva viner med karaktäristisk svartvinbärsdoft. Druvan trivs bäst på de varma och grusrika jordarna i Bordeaux västra del. Cabernet franc mognar relativt snabbt och får ofta gräsiga aromer. Den är inte lika fyllig, sträv eller komplex som sin storebror cabernet sauvignon.

Vad är Bordeaux känd för?

Bordeauxviner är viner från departementet Gironde i sydvästra Frankrike, kring staden Bordeaux. Regionen anses ofta vara världens mest framstående för röda kvalitetsviner. Kännetecknande för vinerna är att de inte görs av en enda druva, utan en blandning av druvor.

Vilka druvor i Bourgogne?

Bourgogne ligger i östra delen av Frankrike. Vingårdarna är relativt små och ofta äger flera producenter olika delar. De vanligaste druvsorterna är pinot noir, chardonnay och gamay. De centrala delarna Côte de Nuits och Côte de Beaune sträcker sig cirka sex mil mellan byarna Marsannay i norr till Maranges i söder.

Vilka Champagne år är bäst?

Det anrika champagnehuset Bollinger har en egen benämning på sin vintage champagne: La Grande Année, alltså Det stora året. Champagnerna har lång lagring på egna ekfat vilket ger en fyllig och mogen smak. Bollinger årgång 2008 fick rekordhöga 98 poäng av champagneexperten Richard Juhlin.

Vad betyder Brut på vin?

Brut, herb, bruto De använder i stället termen brut, som betyder ”rå”, för de torra varianterna som har en låg dosage – det vill säga under 1,2 gram socker per 100 milliliter.

Vilken av följande druvsorter är den viktigaste i röd Rioja?

Riojas huvuddruva är den röda druvan Tempranillo. Tillåtet att använda är även de röda druvorna Garnacha, Mazuelo (Cariñena), Graciano, Maturana tinta och de vita druvorna Viura, Malvasía, Garnacha blanca, Tempranillo blanco, Maturana blanca, Verdejo, Turruntés, Chardonnay och Sauvignon Blanc.

Vilka av följande faktorer krävs för att vinrankan skall producera en skörd av friska högkvalitativa druvor?

De bästa jordmånerna är väldränerade vilket innebär att rankornas rötter letar sig djupt ner i de mineralrika jordlagren, något som bidrar till komplexitet i det slutgiltiga vinet.

Var ligger Rioja distriktet?

Rioja var länge – fram till år 2000 – Spaniens enda DOCa distrikt, då det följdes av Priorato. Detta är utan tvekan det mest berömda vindistriktet i Spanien och ligger på böljande kullar vid floden Ebro i norra Spanien, ungefär 30 mil norr om Madrid. Namnet kommer från en av Ebros bifloder, Rio Oja.

Share this post