Blogga

Hur lange smittar streptokocker?

Hur länge smittar streptokocker?

Du kan bli smittad av halsfluss genom direktkontakt med någon som har sjukdomen. Det kan till exempel vara om du tar någon i hand och därefter tar dig själv i ansiktet, eller om du kysser någon. Det tar ofta två till fyra dagar från att du har blivit smittad tills du börjar få symtom.

Vad kan man få streptokocker?

Halsfluss kan orsakas av bakterier eller av virus. Den vanligaste sorten bakterier som orsakar halsfluss är streptokocker grupp A. Du kan ha streptokockbakterier i svalget utan att ha några symtom. Det är vanligt hos barn som går på förskola.

Om din infektion beror på bakterier och du är mycket sjuk kan du få behandling med antibiotika. Oftast får du en antibiotikakur som du ska ta under tio dagar. Två dygn efter påbörjad behandling slutar du smitta och eftersom halsfluss smittar väldigt lätt är det viktigt att du åtminstone stannar hemma under den tiden.

När kan man kyssas efter halsfluss?

Halsfluss orsakad av bakterier behandlas med antibiotika. Man är smittfri inom 2 dygn. Viktigt att äta hela antibiotikakuren så att infektionen inte kommer tillbaka, det betyder att även om du känner dig bättre ska du ändå avsluta den kur du har fått.

Hur bli av med streptokocker?

Behandling av streptokocker När streptokocker orsakar sjukdomar eller andra besvär kan de behandlas med antibiotika. Vissa av infektionerna går över på egen hand och det är upp till läkaren att bestämma om en antibiotikabehandling behövs eller inte.

Hur smittsamt är streptokocker?

Streptokocker smittar från människa till människa (kontaktsmitta och droppsmitta) eller genom föremål (droppsmitta). God handhygien är mycket viktigt, eftersom streptokockbakterier både sprids genom salivdroppar och öppna sår.

Hur länge smittar angina?

Angina smittar inte efter 24 timmar från det att antibiotikabehandlingen har inletts. Därefter kan du åter vara i skolan eller daghemmet, om du känner att du orkar. En vuxen behöver inte vara borta från arbetet på grund av smittorisken, utan hälsotillståndet avgör sjukledighetens längd.

Share this post