Trendig

Varfor exploderar ammoniumnitrat?

Varför exploderar ammoniumnitrat?

Ammoniumnitrat är i sig självt inget sprängämne men kan explodera om det utsätts för kraftig upphettning, särskilt om det sker under inneslutning.

Hur skapar man ammoniumnitrat?

Framställning. Kommersiellt tillverkad ammoniumnitrat framställs genom att leda ammoniak-gas (NH3) genom koncentrerad salpetersyra (HNO3). Reaktionen är häftig och exoterm och kräver mycket kylning.

Vad var Breiviks syfte?

Han genomförde sitt dåd för att ”folk ska öppna ögonen för vad som sker Norge och Europa”. Breiviks offer för det egna folket tolkas av psykiatrikerna som bakomliggande grandiosa föreställningar. Men även martyrskapet är en central idé främst inom den högerextrema miljön.

Hur mycket sprängmedel hade Breivik?

Nu menar Per Nergaard att bomben mycket väl kan innehålla de 950 kilo sprängmedel som Anders Behring Breivik skriver om i sitt manifest.

Vad betyder exploderar?

Explodera betyder flamma upp.

Vad har man ammoniumnitrat till?

Mineralgödsel som innehåller ammoniumnitrat eller andra nitrater kan användas för att tillverka sprängämnen, vilket skett i flera terrorattacker världen över. Tillgången till sådana produkter har därför begränsats genom lagstiftning och de får inte hanteras av allmänheten.

Vad använde Breivik för sprängmedel?

I slutet av april beställde Breivik sex ton konstgödsel och i maj inledde han arbetet med att framställa ett sprängämne. Den 13 juni 2011 gjorde Breivik en första provsprängning och den 4 juli köpte han 180 patroner av kaliber . 223 Winchester (5,56 millimeter).

Kan explodera?

Ordet explodera är en synonym till sprängas och krevera och kan bland annat beskrivas som ”flyger i luften, sprängs”.

Vad är det i kylpåsar?

En kylpåse innehåller tre fack. Den mittersta facket består av vatten och de resterande av saltet ammouniumklorid. När påsen trycks ihop tillräckligt mycket bryts väggarna mellan facken och saltet löser sig med vattnet i en endoterm reaktion.

Share this post