Blogga

Hur anvander man en Rokbox?

Hur använder man en Rökbox?

När du tänt grillen och glöden är perfekt så ställer du ner röklådan på kolen under grillgallret (eller direkt på gasolgrillen). När dina pellets, kryddor eller träflisor hettas upp, bildas röken som sipprar ut ur röklådans små hål och smaksätter maten.

Hur röker man med röklåda?

Snabbrökning på gasol- eller elgrill – steg för steg:

  1. Låt först grillen nå önskad temperatur.
  2. Ställ en öppen röklåda med blötlagt träspån på grillgallret.
  3. Stäng locket.
  4. Lägg maten på grillen först när träspånet börjar pyra och det kommer rök genom locket.
  5. Stäng röklådan.
  6. Stäng locket och låt grillningen ha sin gång.

Hur röker man i Abu röken?

Lägg laxen eller fisken med kryddor i en ABU-rök eller liknande röklåda med spån i botten. Sätt röklådan på glöden och dra för locket så varmröks laxen eller fisken. Varmrökt lax färdig att ätas. Garnera gärna med citronskivor till servering.

Hur röker man med rökpistol?

När man röker med rökpistol blir det en kallrökning. Rökpistolen funkar så att man lägger en nypa spån i ett litet hål. Därefter tänder man spånet med en tändare och startar fläkten som då leder in röken i en slang. Slangen sätter man i en bunke som är täckt med plastfolie eller ett lock med hål och kork.

Hur länge bör frysas fisk innan rökning och gravning?

Öppnad förpackning, kallrökt lax, håller 3-4 dagar i kylskåp (max +4°) Öppnad förpackning, varmrökt lax, håller upp till en vecka i kylskåp (max +4°). Frysa fisk innan rökning och gravning? Livsmedelsverket förordar att all fisk förutom odlad lax, bör frysas i minst 2 dygn innan rökning, gravning och rimning.

Hur lång tid tar det att röka fläskfilé?

Fisk kan kallrökas i 2-8 timmar beroende på storlek och önskad rökstyrka. Kokta ägg och ost behöver bara få smak av röken i några timmar. Kött är ett betydligt kompaktare livsmedel och kräver längre kallrökningstider; en normalstor fläskfilé tar ca 36 timmar och en stor skinka minst tre dygn.

Hur gör man vid varmrökning av röklådan?

Se till att locket är ordentligt stängt på röklådan, annars kan det sippra in spritångor vilket ger en otäck smak på det som röks. Spånet blöts innan, antingen genom blötläggning eller genom att man sprutar vatten på det med en vanlig blomspruta. Vid varmrökning brukar temperaturen ligga runt 80°C.

Share this post