Ny

Vad ar Obstetriskt vald?

Vad är Obstetriskt våld?

Bakgrund: Obstetriskt våld är en osynlig form av våld mot kvinnor som föder barn. Utifrån ett feministiskt perspektiv handlar obstetriskt våld om en process där kvinnan varit fri och självständig att fatta egna beslut till att bli ett passivt objekt utan möjlighet att komma till uttryck.

Vad är en förlossningspsykos?

Några få som mår dåligt efter en förlossning kan få en psykos. En förlossningspsykos är en ovanlig men allvarlig form av psykos. Den som har en förlossningspsykos kan till och med begå självmord eller skada sitt barn. Psykosen brukar komma mellan två veckor till tre månader efter att barnet har fötts.

Är det farligt med sugklocka?

Det är vanligare att du som föder med hjälp av sugklocka får bristningar. I så fall får du smärtstillande läkemedel innan läkaren eller barnmorskan lagar bristningarna. Du kan också blöda mer i samband med förlossningen. I så fall kontrollerar barnmorskan ditt blodvärde och du får behandling om det behövs.

Vad är ett informerat val?

Att förebygga oönskad graviditet innebär att både värna barnets rättigheter och att värna personer med funktionsnedsättnings rätt till lättförståeligt underlag så att de kan fatta beslut om eventuellt föräldraskap.

Hur behandlar man förlossningspsykos?

Ibland kan familjeterapi eller parterapi vara ett alternativ. Läkemedel. Antidepressiva läkemedel kan hjälpa, och de används ofta i kombination med psykoterapi. Din läkare kan hjälpa dig med läkemedel som fungerar även om du är gravid eller ammar.

Hur kan man hjälpa en person med psykos?

Kontakta en vårdcentral eller psykiatrisk mottagning om du misstänker att din närstående håller på att få eller har en psykos. Du kan också kontakta en psykiatrisk mottagning direkt. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Vad är skillnaden på Spinal och epidural?

Du som har haft en snabb förlossning tidigare kan få en så kallad spinalbedövning. Den tar snabbare än den vanligare epiduralbedövningen. Men effekten verkar kortare tid, ungefär 1,5 till 2 timmar. Du kan få ryggbedövning även om du har ätit under förlossningen.

Vilket land har minst förlossningsskador?

Det säger Joanna Stiller-Lindskog, överläkare på Kvinnokliniken på Varbergs sjukhus, för att förklara varför Halland har lägst andel förlossningsskador i landet. Olof Stephansson är förlossningsläkare och forskare på Karolinska Institutet, samt sakkunnig på Socialstyrelsen.

Hur vanligt är det att använda sugklocka?

Drygt 6 procent av alla vaginala förlossningar avslutas med hjälp av sugklocka. Det är vanligare hos förstföderskor (11,5 procent).

Share this post