Blogga

Vad betyder Bordeaux?

Vad betyder Bordeaux?

Bordeaux är huvudstad i regionen Nouvelle-Aquitaine men också prefektur i departementet Gironde. Dess invånare kallas för ”Bordelais”. Bordeauxvinerna har fått sitt namn från staden och har producerats här sedan 1700-talet.

Vad producerar man i Bordeaux?

Här produceras nästan uteslutande rött vin, dominerat av druvan Cabernet Sauvignon, som ger kraftfulla, sträva, fruktiga, och lagringståliga viner, uppblandat med den mjukare Merlot. Övriga druvor som används (och är tillåtna) inom området är Cabernet Franc, Malbec, och Petit Verdot.

Vilka är de vanligaste druvorna i en röd Bordeaux?

De druvor som används är Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec och Petit Verdot för röda viner samt Sauvignon Blanc, Sémillon och Muscadelle för vita. Kvalitetsvinerna i Bordeaux är kända för att kunna lagras länge på flaska.

Vad äter man till Bordeaux?

– En klassisk rätt till de röda Bordeauxvinerna är lamm – och oj vad bra det passar! Även vilt kött med salta tillbehör och feta såser går utmärkt. Något som inte matchar med Bordeaux? – Viktigt är att inte ha för söta tillbehör då torra viner (viner utan något socker) då bara upplevs sura och sträva.

Vilken druva odlas mest i Bordeaux?

Merlot är väldigt vanlig i Frankrike och är den mest odlade druvan i hela Bordeaux. Merlot ger ofta viner som är lite mjukare i stilen, som inte är särskilt sträva. Den brukar ofta blandas med cabernet sauvignon, som har mer tanniner och högre syra.

Vilka druvor odlas i Bordeaux?

De läckraste av Bordeaux-druvor, de röda Cabernet Franc, Merlot och Cabernet Sauvignon i en snygg sammansättning skapade av en omtyckt och kunnig vinmakare på en vingård i Sydafrika.

Vilken av följande regioner gör röda viner som påminner om Rioja?

I norra Spanien ligger regionerna Aragonien, Navarra, Rioja och Baskien i skydd framför Pyrenéerna. Rioja är ett av Spaniens mest berömda vindistrikt. Mindre kända är Aragonien med sina fyra DO, och Navarra som alltid stått i skuggan av grannen Rioja, men producerar liknande viner.

Vilken druva i Rioja?

Riojas huvuddruva är den röda druvan Tempranillo. Tillåtet att använda är även de röda druvorna Garnacha, Mazuelo (Cariñena), Graciano, Maturana tinta och de vita druvorna Viura, Malvasía, Garnacha blanca, Tempranillo blanco, Maturana blanca, Verdejo, Turruntés, Chardonnay och Sauvignon Blanc.

Hur smakar Bordeaux?

Om vinet: Komplex smak med rostad fatkaraktär, inslag av plommon, tobak, svarta vinbär, kaffe, kardemumma, kakao och ceder. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött. Om vinet: Ett kraftfullt vin med komplex doft av mörka bär, vinbär, choklad, cederträ och fat.

Hur smakar Bordeaux vin?

Om vinet: Komplex smak med rostad fatkaraktär, inslag av plommon, tobak, svarta vinbär, kaffe, kardemumma, kakao och ceder. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.

Populära matsorter att servera till rödvin från Bordeaux:

  • I stort sett alla sorters ostar passar bra till röda viner från denna region.
  • Filet mignon, råbiff, lamm, anka och vilt.
  • Kryddstarka asiatiska och indiska maträtter är perfekta.

Vad är Bordeaux känd för?

Bordeaux är ett av världens största vinområden och kanske det mest berömda med sina fem premier cru-slott för rött vin och exklusiva, söta vitviner. Här görs även torrt vitt vin, rosé och mousserande och i själva verket räknas majoriteten av vinerna inte som ”fine wine”.

Share this post