Populära

Hur karna ur plommon?

Hur kärna ur plommon?

Kärna ur plommon

  1. Häll en bottenskyla (täck botten) med vatten i en kastrull. Räkna plommonen och lägg i dem i kastrullen. När plommonen mjuknar släpper kärnorna och flyter upp till ytan.
  2. Dela plommonet på mitten (helst i motsatt riktning mot skåran). Vrid loss halvorna genom att vrida dem åt motsatta håll.

Hur konservera plommon?

Gör så här

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Picka plommonen och sänk ner dem i det kokande vattnet tills skalen spricker. Ta upp och skala dem.
  2. Koka upp vatten, socker och vaniljstång och låt sjuda ca 2 min, till en klar sockerlag. Smaksätt med citronsaft.
  3. Håller cirka en vecka i burk med lock i kylen.

Hur spara plommon?

Färska plommon är inte lämpliga att lagra. Om du vill spara dem är det bättre att frysa eller konservera dem, eller varför inte laga en god plommonsylt? Den lagringsbara skördade frukten förvaras helst i ett kallt källarrum. För att undvika att de skadas ska frukterna inte läggas på varandra.

Vad kan man göra av Plommonkärnor?

Likör på mandlar från plommonkärnor På hösten när plommonen mognar kan man passa på att göra en likör på mandlarna från kärnorna. Likören blir mycket lik amaretto och kan användas på samma sätt – t. ex till glass, milkshake, drinkar, kakbak.

Kan man frysa in färska plommon?

Snabbt och enkelt – så fryser du in plommon Ett supersnabbt sätt att frysa in plommon är att bara lägga dem i en fryspåse och frysa in. Det går utmärkt att kärna ur och dra av skalen senare. 2. När du vill tina plommonen lägger du dem i en bunke med kallt vatten.

Hur förvara färska plommon?

Mitt i frukten finns en kärna som man får ta bort när man tillagar recept med plommon. Omogna plommon mognar i rumstemperatur på någon dag. Förvara dem annars i kylskåp eller matkällare.

Hur länge håller inlagda plommon?

Perfekt att göra om du har mogna plommon i plommonträdet och vill spara dem till senare tillfälle. Sterilisera gärna burkar och lock; se till att lagen täcker plommonen och locket är lufttätt. Håller då flera månader svalt och mörkt – gärna i kylen.

Hur förvara plockade plommon?

Förvaring: Plommon bör förvaras svalt och användas inom några dagar eftersom de står sig tämligen dåligt när de plockats. Passar till: Plommon är goda att äta som de är, men de passar också för inkokning, syltning och i pajer och bakverk.

Kan man frysa råa plommon?

Är Plommonkärnor giftiga?

Fruktköttet från plommon är inte giftigt, däremot så är det vanligt att hunden blir dålig i magen om den äter plommon. Plommonkärnan innehåller dock ett ämne som kan vara giftigt för hundar, men då behöver hunden tugga sönder plommonkärnorna, och äta väldigt stora mängder för att bli påverkad.

Hur länge kan plommon ligga i frysen?

Det som är viktigt att komma ihåg är emellertid att maten inte blir dålig av att befinna sig i frysen. I teorin kan den hålla hur länge som helst utan att bli farlig att äta, vare sig den är tillagad eller inte.

Share this post