Rekommendationer

Hur manga Kaliforniatumlare finns det kvar?

Hur många Kaliforniatumlare finns det kvar?

Den lilla kaliforniatumlaren – vaquitan – är världens mest utrotningshotade val. Forskare uppskattar att det nu bara finns 10 till 20 individer kvar. Fler räddningsaktioner riktar in sig på att stoppa det största hotet mot vaquitan – illegalt nätfisket.

Var bor Kaliforniatumlare?

Kaliforniatumlaren, vaquita på engelska, lever enbart i Californiaviken och är en av världens mest hotade däggdjur.

Var lever Kaliforniatumlare?

Kaliforniatumlaren, vaquita på engelska, lever enbart i Californiaviken och är en av världens mest hotade däggdjur. Det återstår bara 59 exemplar.

Vad äter Kaliforniatumlare?

Tumlaren livnär sig huvudsakligen på fisk men fångar också bläckfisk.

Hur stor är en tumlare?

Tumlaren är gråsvart på ryggen, med ljusgrå sidor och vit mage. Kroppen är spolformad och har en låg, triangelformad ryggfena. Huvudet är runt, med en trubbig nos. Som vuxen blir tumlaren som mest 180 cm lång och väger cirka 75 kg.

Vad betyder tumla?

Ordet tumla är en synonym till rulla och rulla runt och kan bland annat beskrivas som ”ramlar (och rullar runt i fallet)”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av tumla samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Vad äter vanlig tumlare?

Vad äter tumlare? I Östersjön äter tumlare främst fiskar i storleksordningen 20-25 cm, främst fet fisk som sill och skarpsill, men även småtorsk. De måste få i sig 5–10 procent av sin egen kroppsvikt varje dag, vilket gör dem känsliga för minskad födotillgång.

Hur snabb är en tumlare?

Tumlare är snabba simmare, Dalls tumlare tillhör med en hastighet upp till 55 km/t till de snabbaste valarna. Deras hopp är inte lika avancerade som hos delfiner. Honor av Dalls tumlare och vanlig tumlare parar sig vanligen en gång per år och dräktigheten varar i cirka 11 månader.

Hur många tumlare finns det i Sverige?

Tumlaren är en av världens minsta valar och den enda valarten som lever permanent i svenska vatten. Den unika population som lever i egentliga Östersjön är akut hotad, med bara några hundra individer kvar.

Var finns det tumlare?

Forskare brukar dela upp de tumlare som återfinns i svenska vatten i tre populationer. De skiljer sig åt både genetiskt och var de rör sig geografiskt. En population återfinns i Skagerrak, en i västra Östersjön och Kattegatt, och en i övriga delar av egentliga Östersjön – Östersjötumlaren.

Share this post