Populära

Hur manga talar vietnamesiska?

Hur många talar vietnamesiska?

Ungefär 84 miljoner människor talar vietnamesiska som modersmål. Majoriteten av dessa personer, nästan 70 miljoner, lever i den Socialistiska Republiken Vietnam.

Är Vietnam fattigt?

Vietnam har på drygt tre årtionden omvandlats från en fattig jordbruksnation till ett medelinkomstland där industri och service står för merparten av ekonomin. Det har skett parallellt med en övergång från plan- till marknadsekonomi. Den snabba tillväxten har åtföljts av kraftigt minskad fattigdom.

Var tidigare Vietnams huvudstad?

Hanoi var huvudstad i Franska Indokina från 1902, i Nordvietnam från 1954 och i det enade Vietnam från 1976. Staden skadades svårt av amerikanska flygbombningar under Vietnamkriget.

Var talas vietnamesiska?

Vietnamesiska (tiếng Việt eller mer sällan Việt ngữ) är det officiella språket i Vietnam. Det talas av cirka 90 miljoner människor. Medan Vietnam var en del av det franska kolonialväldet var språket känt som annamitiska (se Annam).

Hur är klimatet i Vietnam?

Vietnam är ett långsmalt land med en lång kust. Det är ett varmt och fuktigt tropiskt klimat i större delen av landet. Majoriteten av landet har inte vinter men istället en regnperiod, så kallad monsunsäsong. Mest nederbörd ser Vietnam mellan april och oktober.

Vilket parti styr i Vietnam?

Vietnam är en kommunistisk enpartistat.

Vad produceras i Vietnam?

Jordbruket finns mest i den södra delen av Vietnam. I jordbruket odlas främst ris. På högländerna odlas numera kaffe, te gummi, jordnötter och jute. Kol används som bränsle och uppvärmningsmaterial till hus och fabriker.

Är skolan gratis i Vietnam?

I Vietnam är den 12-åriga grundskolan gratis, det är inskrivet i grundlagen att alla barn har rätt till utbildning i minst fem år. 98 procent av alla barn börjar i skolan och över 87 procent fortsätter till 12. e klass.

Hur ser Vietnam ut efter kriget?

I Vietnam finns skogar, gröna risfält och bergsområden. Åren efter Vietnamkriget har landets ekonomi vuxit och levnadsstandarden har ökat. Samtidigt är Vietnam fortfarande en kommunistisk enpartistat där inte yttrandefrihet och mänskliga rättigheter efterlevs.

Share this post