Rekommendationer

Vad ar Beloppssparr?

Vad är Beloppsspärr?

Beloppsspärren innebär att ett underskottsföretag inte får dra av underskott som uppkommit före det beskattningsår då spärren träder in med ett högre belopp än 200 procent av den utgift som den nya ägaren eller de nya ägarna har betalat för att få det bestämmande inflytandet, eller för att förvärva andelar med mer än …

Vad är ett Underskottsföretag?

Med underskottsföretag menas i skattesammanhang ett företag som har ett gammalt outnyttjat underskott i sin verksamhet. Underskottet kan bero på tidigare förluster. Företagen kan vara attraktiva att köpa för vinstgivande bolag som vill minska sin egen skatt.

Kan systerbolag lämna koncernbidrag?

Koncernbidrag mellan systerföretag regleras i 35 kap. 4 § IL. De villkor som anges i lagrummet måste uppfyllas för att ett koncernbidrag ska kunna lämnas med avdragsrätt från ett helägt dotterföretag till ett annat helägt dotterföretag med samma moderföretag som givaren.

När får man inte lämna koncernbidrag?

Mottagaren av koncernbidraget får inte ha hemvist i en annan stat, om det inte är ett företag inom EES som är skattskyldigt i Sverige. Näringsverksamheten får inte heller vara undantagen från beskattning enligt ett skatteavtal. Dessa krav finns för att ett koncernbidrag måste kunna beskattas i Sverige.

Hur bokföra lämnade koncernbidrag?

Lämnade koncernbidrag redovisas genom att ett konto i kontogrupp 28 eller 19 krediteras samtidigt som ett konto i kontogrupp 88 debeteras. Mottagna koncernbidrag redovisas genom att ett konto i kontogrupp 16 eller 19 debeteras samtidigt som ett konto i kontogrupp 88 krediteras.

Vem kan lämna koncernbidrag?

Koncernbidrag får lämnas mellan ett moderbolag och ett helägt dotterbolag och mellan helägda dotterbolag inom en koncern. För att ett koncernbidrag kan anses vara en avdragsgill kostnad för företaget som överför bidraget och som en skattepliktig inkomst för mottagaren måste koncernförhållandet vara kvalificerat.

Hur bokföra aktieägarlån?

Ett lån från aktieägare klassificeras som en långfristig skuld eller en kortfristig skuld beroende på om skulden avser att vara långfristig (>1 år) eller kortfristig (<1 år). I baskontoplanen bokförs lån till aktieägare i kontogrupp 23 eller kontogrupp 28.

Share this post