Populära

Vad ar en Arbetsgivarrepresentant?

Vad är en Arbetsgivarrepresentant?

I Sverige kan en grupp arbetsgivare vid centrala förhandlingar med fackförbunden och kollektivavtalsförhandlingar representeras av en arbetsgivarrepresentant. Exempel på arbetsgivarrepresentanter är Sveriges Kommuner och Regioner och Almega.

Vem är en arbetstagare?

Du som arbetsgivare och den som i ditt ställe har rätt att besluta i frågor som rör en medarbetare likställs med arbetsgivaren.

Vad är en chefs huvudsakliga uppgifter i ett företag?

Som chef är det din uppgift att leda gruppen, fördela arbetsuppgifter och se till att de anställda har tillräckliga resurser för att nå önskat resultat. Chefen har ansvar för att planera och lägga upp strategier för verksamheten samt för att rapportera till ledningen och/eller styrelsen.

Vad har arbetstagaren för ansvar i arbetsmiljön?

Arbetstagaren har inget formellt ansvar, men deltar i arbetsmiljöarbetet genom att till exempel rapportera risker, tillbud, sjukdom och olycksfall, föreslå åtgärder och lämna synpunkter på det som genomförts. Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö.

Chefen företräder arbetsgivaren i det dagliga arbetet och gentemot arbetstagarna. Samtidigt är chefen själv arbetstagare gentemot sin högre chef. Chefen har ett tydligt uppdrag att driva en viss verksamhet eller del av den och se till att den fungerar.

Vad är chefens uppgift?

Chefen är utsedd av och företräder arbetsgivaren i det dagliga arbetet. Chefens främsta uppgift är att leda och fördela arbetet så att medarbetarna kan utföra de uppgifter som krävs för att nå verksamhetens mål. Som chef ska man ta hänsyn både till interna mål och externa krav.

Vem har det yttersta ansvaret för din dagliga arbetsmiljö?

Arbetsgivaren är alltid skyldig att se till att arbetet kan utföras utan risk för ohälsa eller olycksfall. Personalen ska inte bara veta vilka risker som kan finnas utan också kunna undvika riskerna. Arbetsgivaren har alltid ansvaret men kan fördela uppgifter i arbetsmiljöarbetet.

Share this post