Allmänning

Vart talar man Sotho?

Vart talar man Sotho?

Sotho–Tswana-språk (eller S30 i Guthriesystemet) är en grupp nära besläktade bantuspråk som talas framför allt i norra Sydafrika, Botswana och Lesotho.

Hur många pratar Zulu?

Zulu (språk)[redigera | redigera wikitext] Zulu, även känt som isiZulu, är ett bantuspråk som talas av ungefär 9 miljoner människor. Majoriteten av dem (över 95 procent) bor i Sydafrika, men det finns också zulutalare i Swaziland och Moçambique.

Vart talar man Zulu?

Zuluspråket, som innehåller klickljud, talas i provinsen KwaZulu-Natal i Sydafrika. Det har det högsta antalet modersmålstalare av alla elva officiella språk i Sydafrika, och talas även i Swaziland, Botswana, Lesotho, Malawi och Mozambique.

Vilka folkgrupper finns i Sydafrika?

De svarta utgör cirka 80 procent av Sydafrikas befolkning och tillhör något av bantufolken. Störst är zulufolket. Xhosa är näst största folkgrupp. Drygt hälften av landets 4,6 miljonerna vita är afrikander, som tidigare kallades boer.

Är zulu ett?

Zulu är ett folkslag i Sydafrika, och med ett uppskattat antal på 10-11 miljoner individer landets största etniska grupp. Merparten lever i provinsen KwaZulu-Natal, men mindre grupper lever även i Zimbabwe, Zambia och Moçambique. Deras språk, zulu är ett bantuspråk.

Vad är Sydafrikas officiella språk?

Sydafrikas officiella språk är afrikaans, engelska, ndebele, nordsotho (pedi), sotho, swazi, tsonga, tswana, venda, xhosa och zulu. Under den tidigare apartheidregimens tid var de officiella språken bara afrikaans och engelska. De nuvarande officiella språken fastslogs i 1996 års konstitution.

Vad är befolkningstäthet i Sydafrika?

Befolkningstäthet i Sydafrika (2001). Dominerande språk i Sydafrika (2001). Den senaste folkräkningen hölls den 10 oktober 2011 och då uppgick den faktiskt befintliga befolkningen i Sydafrika ( de facto) till 51 770 560 invånare, varav 25 188 791 män och 26 581 769 kvinnor.

Vilken nationalitet är sydafrikansk?

Nationalitetsmärke. ZA. Landskod. ZA, ZAF, 710. Toppdomän. .za. Landsnummer. 27. Sydafrika ( engelska: South Africa, afrikaans: Suid-Afrika ), formellt Republiken Sydafrika ( engelska: Republic of South Africa, afrikaans: Republiek van Suid-Afrika ), är en republik och suverän stat i Afrika, längst söderut på den afrikanska kontinenten.

Share this post