Frågor

Var finns mardhunden?

Var finns mårdhunden?

Arten klarar sig bra i hela landet om den får chansen att etablera sig. Den är numera vanlig i Finland, och den förekommer sporadiskt i Danmark och i Norge. Mårdhund förekommer ursprungligen i östra Asien från sydöstra Ryssland till centrala Vietnam och i Japan.

När kom mårdhunden till Sverige?

Efter att mårdhunden blev frisläppt i den europe- iska delen av Sovjetunionen 1929-1955, dök de första individerna upp i Finland på 1930-talet och i Sverige på 1940-talet.

https://www.youtube.com/watch?v=3f0QEHY3kvA

Mårdhunden kommer in i Sverige från norra Finland, men det finns även risk att den sprider sig från Danmark till södra Sverige.

Hur många ungar får mårdhunden?

Föder i maj–juni 6–12 ungar, ibland upp till 20. Stammens snabba utbredning och rikliga antal baserar sig just på en god fortplantningsförmåga. Föda: Allätare. Till det breda sortimentet hör små gnagare, grodor, bär, frukter, spannmål, insekter, rester, as, ägg och fåglar.

När får man jaga mårdhund?

Mårdhunden är en så kallad fredlös art i Sverige. Detta innebär att den får jagas året om förutsatt att man har jakträtt på marken där den jagas.

Var kommer mårdhunden ifrån?

Mårdhund (Nyctereutes procyonoides) är ett hunddjur som placeras som ensam art i släktet Nyctereutes. Den har sitt ursprungliga utbredningsområde i östra Asien men har introducerats längre västerut där den spridit sig och idag förekommer i Norden, norra Europa och längre söderut i Östeuropa.

Hur påverkar mårdhunden grodor?

Mårdhunden påverkar också allvarligt amfibiefaunan och en etablering i södra Sverige skulle utgöra ett mycket stort hot mot våra sällsynta groddjurs fortlevnad i landet.

Kan mårdhund klättra?

Rör sig i skymningen och på natten, ibland också på dagen. Föredrar svåråtkomlig, kuperad och stenig terräng. Kan klättra upp i träd när den blir trängd.

Hur bor mårdhund?

Mårdhunden föredrar att bo i fuktiga skogsområden med fuktig och bördig mark, djuret är dock mycket tåligt och klarar av att bo i många olika miljöer. Ifall den bor nära vatten så jagar den mycket fisk och groddjur.

Vart kommer mårdhunden ifrån?

Arten mårdhund utgör ett eget släkte av familjen hunddjur, och kommer ursprungligen från de östra de- larna av Asien. Mårdhunden introducerades som pälsvilt till västra delarna av före detta Sovjetunionen mellan åren 1929-1955.

Sedan några år bedrivs en kampanj för att förhindra att mårdhunden får fotfäste i Sverige. Arten har emellertid funnits här ganska länge. Mårdhundens invandringshistoria börjar redan 1947, då det första fyndet gjordes i byn Svannäs utanför Arjeplog i Norrbottens län.

Finns mårdhundar i Sverige?

Den första kända reproduktionen av mårdhund i Sverige upptäcktes 2006 på Haparanda-Sandskär nära den finska gränsen i norra Sverige. Haparanda-Sandskär är en nationalpark och ett Natura 2000-område samt en mycket viktig ö för markhäckande fåglar.

Finns mårdhund i södra Sverige?

Den sydligaste mårdhunden som fångats hittades söder om Örnsköldsvik i Västernorrland för nio år sen. I södra Sverige lyser mårdhunden däremot med sin frånvaro, än så länge, även om mårdhundsprojektet får in mellan 600 och 1000 tips om året. – Men det har visat sig vara allt annat än mårdhund.

Hur påverkar mårdhunden ekosystemet?

Vad gäller födodjur är mårdhunden omnivor och en stor del av födan kommer från växter, insekter och små däggdjur. Man har sett tendenser till att mårdhunden kan påverka isolerade populationer av markhäckande fåglar och amfibier men det krävs mer forskning för att kunna säga något bestämt.

Finns mårdhund i Skåne?

Mårdhunden är en invasiv ras som är oönskad i Sverige eftersom den kan äta upp en stor del av den biologiska mångfalden. Jägarförbundet har släppt ut den invasiva arten i Skåne med syftet att försöka fånga djuret på bild.

Finns det mårdhund i Småland?

Längre norrut har steriliserade mårdhundar används för att locka partners som sedan infångats. Men i södra delarna av landet finns inga mårdhundar och de utplacerade djuren är till för att testa hur duktiga jägarna är på uppmärksamma främmande arter i naturen.

Share this post