Populära

Vilka skillnader finns mellan sunni och shia?

Vilka skillnader finns mellan sunni och shia?

Shia betyder sekt eller grupp. Deras motsats till Sunni beskrivs av verser i Koranen där Gud säger till sin profet, Muhammed, att han inte har ansvar för de som splittrar sin religion med sekter. Shiiterna står endast för ungefär 10 procent av alla muslimer.

Hur många procent är shiamuslimer?

Majoriteten är sunni- och cirka 10-15 procent uppskattas vara shiamuslimer. I landet finns även ismailiter och mindre minoriteter av sikher och hinduer, samt ett fåtal kristna.

Vad är likheter mellan sunni och shia?

Skillnader och likheter Man ska följa Muhammeds sed, hans sätt att leva och vara. Sunnimuslimerna är c:a 80-90% av alla muslimer och alltså den största inriktningen. Shia anser istället att det bara är släktingar till profeten Mohammed som rätt kan tolka koranen och därmed är kvalificerad nog att leda muslimerna.

Vad innebär det att vara sunnimuslim?

Sunna: Den normerande seden inom islam som baseras på utsagor och handlingar som Muhammed – enligt traditionen – ska ha sagt och gjort. Sunna fungerar som vägledning för troende muslimer. Vad som är sunna hittar man i haditherna och sira.

Vilka är sunnimuslimer?

Sunniislam är den största riktningen inom islam och omfattar mellan 85-90 procent av världens muslimer (se karta). Anhängarna kallas för sunnimuslimer eller sunniter. För sunnimuslimer har Muhammed och hans efterträdares handlingssätt och seder extra stor betydelse.

Hur lever shiamuslimer?

Shiamuslimer menar att islam bör inkluderas som den mest grundläggande lagen i alla frågor. Enligt detta behandlas den enskilda individens vardagliga problem av islamiska lagar (vilka är gemensamma för alla muslimer) och därefter skall även gruppens problem lösas i enlighet med islamiska lagar.

Vilken är störst sunni eller shia?

Shiamuslimerna finns framförallt i Iran och delar av Irak. Mellan 10-13 procent av alla muslimer är shiiter, vilket gör shiiterna till den näst största gruppen inom islam efter sunniterna. Islams utbredning i världen.

Vad har sunni och shia gemensamt?

Shia: En mindre inriktning. Kallas ibland ”Alis parti” eftersom de valde att följa Ali (Muhammeds kusin) som ledare efter Muhammed. Sunni: Den största inriktningen inom islam. Valde Abu Bakr som arvtagare till Muhammed.

Vad är en hadith?

Hadith: Den nedtecknade islamiska berättelse och tradition som utgår från Muhammeds sätt att leva (som förebild) samt hans handlingar och ord i olika situationer.

Vad är skillnaden mellan sunni och hadith?

Inom sunni betonas Muhammeds seder och bruk, det vill säga hans lära och hur han levde. Om detta går att läsa i haditherna. Haditherna är de nedskrivna delarna av den större traditionssamlingen sunna, vilken också innehåller allmänt kända men inte nedskrivna förbud och plikter inom islam.

Share this post